AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Hyundai RN22e nakazuje smernice Ioniq 6 N

Hyundaijev športni oddelek N se brez dvoma veseli električne prihodnosti.

Oblikovanje nedavno razkritega Hyundaija Ioniq 6 je razdelilo mnenja, a sedaj predstavljajo koncept RN22e, s katerim bodo spremenili številna menja, saj gre praktično za Ioniq 6 v polni športni preobleki s stilu turnih dirkalnikov.

Korejci so koncepta RN22e in N Vision 74 – vzporedno predstavljen retro oblikovan športnik, s pogonom na vodikove gorivne celice, – opisali kot laboratorija na kolesih, s pomočjo katerih bodo preizkušali tehnologijo prihodnosti. Predvsem gre tu za visoko zmogljive elektrificirane modele, ker prvimi pa bo že potrjeni Ioniq 5 N z letnico 2023.

Pod površjem RN22e se skriva poznana E-GMP platforma, na kateri slonita Ioniq 5 in Ioniq 6, le da za pogon tokrat skrbita dva elektromotorja, ki namesto standardnih 239 kW (324 KM) ustvarita 430 kW (585 KM) ter 740 Nm navora. Par elektromotorjev bo moč prenašal na vsa štiri kolesa, vendar lahko pri konceptu RN22e voznik prilagaja prenos navora na med dvema osema, kar v teoriji odklene zmožnost driftanja.

Novo pridobljeno zmogljivost električnega pogonskega sklopa spremljajo številne izboljšave ostalih področij, predvsem so ogromno truda vložili v ustrezno hlajenje in zavore, za konsistentno dirjanje po dirkaških stezah brez neželene izgube moči. S pomočjo RN22e, bodo mojstri pri diviziji N raziskovali delovanje regenerativnega zaviranja, za natančno napadanje zavojev. Kakšni bodo pospeški do stotice še ne razkrivajo, bo pa najvišja hitrost presegala 250 km/h.

Pri športnih avtomobilih vselej veliko pomeni emocija zvočne spremljave, kar je pereča težava praktično vsakega z električnim pogonom, kar želijo pri Hyundaiju odpraviti z razvojem sistema N Sound+, ki bo preko notranjega in zunanjega ozvočenja ustvarjal ujemajoč zvok. Sodeloval bo s sistemom N e-shift, zadolženim za vzporedno podajanje občutkov in tresljajev običajno povezanih s pretikanjem prestav.

Žiga Kolman
foto: Hyundai

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button