AvtomobilizemNovice

Gorgona Concept NM: klasična Mazda MX-5 kot barchetta

Originalna Madza MX-5 ali Miata, je postala lahkotna enosedežna barchetta s sodobnim srcem.

Če ste se kdaj počutili stare, potem bo to dejstvo skoraj potrdila prva generacija Mazde MX-5, ki je že dovolj v letih, za nastanek restomod predelave. S svojimi 33 leti je praktično že postala klasičen avtomobil, tako gredo modifikacije z roko v roki z restavracijo.

Namesto rahle preobrazbe in posodobitve, so pri italijanskem podjetju Gorgona Cars stopili korak dlje, tako je nastala čudovita kreacija Mazde MX-5 kot barchetta, ki sliši nami ime Concept NM (kratko za Naked Monoposto). Kot se pričakuje za barchetto, manjka streha, ni pravega vetrobranskega stekla in odvečne težke krame, kar definira del imena Naked (gol). Skladno so seveda dodali aerodinamično izboklino za voznikom, polovična vrata in »duck tail« krilce na zadku. S trdim pokrovom je mogoče zapreti sovoznikov prostor, tako postane Concept NM pristen enosedežnik.

Torej NM je lažji, močnejši in vsekakor manj prijazen do posadke, a kot enosedežna brachetta, prinaša večji poudarek na užitku v vožnji. Na poudarek športne plati namigujejo bolj odrezav sprednji del, Enkei platišča obuta v dirkaške pnevmatike in dejstvo, da je Monoposto dvakrat bolj tog od osnovnega MX-5, kljub masi zgolj 900 kilogramov.

Za pogon restomod Miate skrbi sodobnejši 2-litrski bencinski motor iz aktualne četrte generacije tega modela, ki standardno ponuja 181 konjskih moči, z izbiro dodatnega tuninga pa vse do 225 KM. Ne sliši se ogromno, vendar se atmosferski štirivaljnik prijetno zvrti, ponuja odlično odzivnost, zaradi nizke mase pa bo moči dovolj za igrivo vožnjo skozi ostre zavoje. Gorgona Cars je ceno restomod predelave postavila pri 70 tisočakih, kar ne vključuje donatorskega avtomobila.

Žiga Kolman
foto: Gorgona Cars

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button