AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Fisker s tremi novimi električnimi modeli

Fisker ima visoke cilje postati vodilni proizvajalec električnih vozil.

Avtomobilski proizvajalec Fisker je na dnevu vizije izdelkov v Huntington Beachu v Kaliforniji predstavil paleto prihajajočih modelov. Nova linija vključuje SUV-ja Ocean s terenskim paketom Force-E, športni avtomobil Ronin GT, mestnega malčka Pear in popolnoma električni poltovornjak Alaska. Razkrili so tudi osrednjo računalniško platformo Fisker Blade za poenostavitev kompleksnosti vozila.

Henrik Fisker, predsednik uprave in izvršni direktor, je poudaril zavezanost podjetja k oblikovanju, inovacijam in trajnosti ter postati vodilni na področju programsko opredeljenih vozil. Do leta 2027 so si zadali izdelati prvo podnebno nevtralno vozilo na svetu. Največja atrakcija med novinci nosi ime Ronin in je popolnoma električni športni kabriolet GT s štirimi vrati, trdo streho iz ogljikovih vlaken in visokotehnološko notranjostjo. Ponaša se z dosegom več kot 965 kilometrov, močjo preko 1.000 KM in pospeškom do stotice v približno 2 sekunde. Ronin bo imel izjemno primerno zasoljeno ceno preko meja 300 tisočakov in bo izdelan v omejenih količinah.

Nasprotje divjega Ronina bo kompaktni Pear, vozilo za trajnostni življenjski slog z zelo povezano elektrotehnično arhitekturo. Ima edinstven prtljažnik Houdini in sprednji odlagalni prostor za lažje natovarjanje tovora pri parkiranju v mestu. Pear je zasnovan tako s mislijo na cenovno dostopnost za svetovni množični trg, saj se bo cena pričela pri 27 tisoč in bo v prodajne salone zapeljal predvidoma leta 2025. Tretji novi model bo Alaska, napreden električni poltovornjak z več tovornimi konfiguracijami in vsestransko uporabnostjo. Alaska bo zasnovan na razširjeni prilagodljivi platformi modela Ocean. Predvideni doseg je od 370 do 547 kilometrov, osnovna cena bo znašala dobrih 41 tisoč evrov, prvi primerki bodo na ceste zapeljali leta 2025.

Četrta novost bo terenski paket Force E je paket za SUV-ja Ocean, namenjen povečanju moči, navora in dosega. Paket prinaša zajetne 33-palčne pnevmatike, dvignjeno podvozje, posebne blažilnike in ostale malenkosti. Na voljo bo predvidoma v prvem četrtletju prihodnjega leta, podrobnosti o ceni pa še niso znane.

Žiga Kolman
foto: Fisker

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button