AvtomobilizemNovice

Ferrari 812 “Versione Speciale”: Končna evolucija največjega GT

Ferrarija brez imena žene 830 konjski dvanajstvaljnik z 9.500 vrtljaji.

Uradno še ni znano, na kakšno ime bo slišal nov Ferrari, a večina ga poimenuje kar Versione Speciale oziroma VS na kratko, kar bomo uporabili tudi mi. Zelo hiter Ferrari je končna razvojna različica 812 Superfast GT-ja, ki je nekakšna GTO ali TDF izpeljanka najmočnejšega modela. Njegova največja posebnost je prav zver pod motornim pokrovom, najmočnejši motor v cestnem Ferrariju v zgodovini.

Že 6,5-litrska atmosferska V12 mojstrovina v standardnem 812 zaigra z najlepšim tonom, vendar so ga močno predelali z zamenjavo nekaterih notranjih komponent iz najkakovostnejših materialov, lažje zadiha tudi z novim izpušnim sistemom. S to potezo so odklenili dodatnih nekaj vrancev, saj proizvede zavidljivih 830 KM, zvrti pa se vse do 9.500 vrtljajev na minuto – največ od kateregakoli serijskega motorja v Ferrariju. V Maranellu zatrjujejo, da je novi 812 VS več kot le športnik z vrhunski motorjem, je precej lažji, na novo je nastavljeno štirikolesno krmljenje, prejel je tudi 7.0 verzijo mehanizma Side Slip Control, za pomoč pri drsenju vozila.

Na fotografijah nemudoma opazimo obsežno spremembo zunanjega oblikovanja z izdatnimi aerodinamičnimi izboljšavami, za povečan potisk k tlom. Preoblikovani so sprednji zajemi zraka, čez pokrov motorja se razteza karbonska plošča, zadnji blatniki imajo dodatne zračne zareze, nova sta seveda še zadnji difuzor in zaključek izpušnih cevi. Zadnje steklo je nadomestil aluminijast pokrov z zarezami, s katerimi so dodatno povečali učinkovitost aerodinamike, obenem izgledajo izredno privlačno. V notranjosti ostaja bolj kot ne enak kot običajen 812 SF, z izjemo lahkih panelov vrat in novega dizajna oblazinjenja sedežev.

“Novi model je končna evolucija Ferrarijevega koncepta ekstremne berlinette s spredaj nameščenim motorjem” pojasnjuje Ferrari, karakteristike zmogljivega 812 Superfast dviga na nivo, ki ga do sedaj še nismo doživeli. Kot pričakovano bo proizvodnja pregrešno dragega superšportnika omejena, na razširjene podatke in uradno ime bo potrebno počakati do naslednjega meseca.

Žiga Kolman
foto: Ferrari

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button