AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Električni Caterham Project V odpira novo poglavje

Caterham je ustvaril koncept električnega športnega kupeja.

Caterham je odgrnil pregrinjala z novega konceptnega električnega športnika, ki bi lahko serijsko proizvodnjo ugledal konec leta 2025 ali v začetku leta 2026. Projekt prvega namenskega električnega Caterhama je vodil glavni oblikovalec Anthony Jannarelly, uresničilo pa ga je italijansko inženirsko podjetje Italdesign.

Project V poganja zadaj nameščeni elektromotor z močjo 200 kW (272 KM), kateremu energijo dovaja litij-ionska baterija s kapaciteto 55 kWh. Baterija se pohvali z naprednim termalnim nadzorom in jo je mogoče s hitrim priklopom z močjo 150kW od 20 do 80 odstotkov oskrbeti v samo 15 minutah. Učinkovit pogon in lahkotna zasnova sta zaslužna za impresivne zmogljivosti, saj se pospešek do stotice odvije v manj kot 4,5 sekunde, največja hitrost znaša 230 km/h, doseg po standardu WLTP pa 400 km.

Project V ohranja Caterhamovo filozofijo minimalističnega oblikovanja in uporabo lahkotne zasnove iz ogljikovih vlaken ter aluminijastega kompozita. V sedežni konfiguraciji 2+1 (na voljo bo tudi 2+2) želijo doseči maso zgolj 1.190 kilogramov. Project V bi predvidoma na trgu nastopil do konca leta 2025, ciljna cena pa naj bi se začela pod mejo 80.000 funtov (93.548 evrov). Notranjost se močno osredotoča na voznika, saj je opremljena s preprostim informacijskim sistemom z zrcaljenjem pametnega telefona in digitalnimi merilniki. Vozilo za prilagajanje nastavitev krmiljenja in pospeševanja ponuja tri načine vožnje – Normal, Sport in Sprint.

Konceptni električni Caterham je opremljen z vzmetenjem z dvojno premo, električno podprtim servo krmiljenjem, zmogljivim kompletom zavor in oprijemljivimi Michelin Pilot Sport 4S pnevmatikami. Za lažje zagotavljanje komercialnosti in učinkovitejšega pristopa na trg so se povezali z družbo Italdesign. Po mnenju podjetja projekt V dopolnjuje model Caterham Seven in je namenjen tako obstoječim strankam ter vsem novim navdušencem, saj s kupejevskimi potezami in praktičnim pakiranjem električne zasnove ponuja več vsakodnevne uporabnosti. Konceptni Project V se je javnosti prvič predstavil na festivalu hitrosti v Goodwoodu in potrdil Caterhamovo zavezanost k ohranjanju temeljnih vrednot vzporedno z vstopom v električno prihodnost.

Žiga Kolman
foto: Caterham

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button