AvtomobilizemNasveti in varnostNoviceV razmislekVarnostZanimivosti

Da boste lažje razumeli, kako zelo močno se segrejejo avtomobili!

Vzlic nedavne tragedije, smo v uredništvu caranduser pripravili poglobljeno predstavitev vročinskega stanja avtomobilov, ki lahko postanejo prave (finske) savne!

S poletnimi temperaturami se začnejo močno segrevati jekleni konjički, še posebej kadar so parkirani pod žgočim soncem, zato sta prvi potezi ob vstopu v razgret avtomobil, spuščanje oken in vklop klimatske naprave. Ampak, koliko se avtomobili dejansko segrejejo na soncu in ali notranje površine resnično dosežejo skoraj smrtonosne temperature, smo preverili v praksi.

Nedavna tragedija, ki se je zgodila v občini Prebold, nas je zopet spodbudila, da predstavimo, kako neznosne (in dobesedno smrtonosne) so lahko temperature v vozilu. Notranjost avtomobila parkiranega na soncu, sredi peklensko vročega dne, postane najbolj vroč prostor v katerega boste vstopili, z izjemo savn, kamor gremo sicer prostovoljno in brez oblačil. Razlog za doseganje tako visokih temperatur in razgretosti kabine tiči v številnih oknih, saj imajo avtomobili bistveno večji odstotek steklenih površin od običajne hiše, hkrati so v večji meri konstantno izpostavljeni sončnim žarkom.

V bistvu lahko avtomobili primerjamo z rastlinjaki, saj absorbirajo vso zunanjo vročino. Ob visoki sončni legi, žarki skozi stekla neprenehoma segrevajo armaturno ploščo, sedeže in ostale večje površine, ki nato sevajo toploto po celotni kabini, katero je težko ohladiti le z zračenjem. Posledično avtomobili opremljeni s klimatskimi napravami na ravni zmogljivosti enot zmožnih ohladiti večje stanovanje ali manjšo hišo.

Kakšne so temperature v potniški kabini?

Natančen odgovor se spreminja glede na zunanjo temperaturo, lego vozila (neposredno na soncu ali v senci), barvo karoserije in notranjosti ter vrste materialov. Temperatura v prostoru se začne takoj po izklopu klimatske naprave dvigovati približno za stopinjo na minuto v prvih 30 minutah, tako se lahko že po kratkem skoku iz avta v trgovino vrnemo v nevarno vročo kletko. V določenih krajih, ko se živo srebro povzpne preko meje 40°C, lahko ambientna temperatura notranjosti doseže preko 70 stopinj, še bolj pa se segrejejo različne dotične površine. Kako zelo, smo preverili z enostavnimi meritvami.

Prva meritev je potekala sredi popoldneva, natančneje ob 16.30 uri, ko je ozračje že močno razgreto in v dveh različnih avtomobilih. Eden je prevzel vlogo popolne izpostavljenosti soncu, drugi se je skrival v senci, za lažjo predstavo pomena senčne lege na segrevanje. Zunanja temperatura je znašala 37°C, ponekod so namerili tudi do 39°C, v avtomobilu so bile številke sledeče:

Audi A4 (kovinsko siva karoserijska barva, sončna lega)

Volkswagen Passat (kovinsko črna karoserijska barva, senčna lega)

Drugi preizkus je se je nadaljeval v sodelovanju s Passatom, ki je nepremično bedel pod žgočim soncem. Zunanja temperatura tistega dne je ob 13.00 uri dosegla 32°C, notranje površine pa so se v tem času že precej segrele:

Tretja meritev se je odvijala z istim avtomobilom, parkiranim na enakem mestu, vendar bo 15.00 uri tega dne. Živo srebro je zunaj doseglo že 37°C, kar so odražale tudi razgrete površine v notranjosti:

Pri četrti in zadnji meritvi je šlo za čisto radovednost ter odgovor na vprašanje, koliko na ohlajanje kabine vpliva delovanje klimatske naprave. Sistem je bil nastavljen na 16°C, maksimalno ventiliranje in z vsemi odprtimi zračniki.

Klima je prostor od prejšnje meritve ohlajala 15 minut, kar je recimo čas povprečno namenjen hlajenju kabine pred odhodom na pot. Rezultati so bili zanimivi. Glede na konstantno izpostavljenost soncu, so bile pričakovane manjše razlike, a kot kaže, avtomobilske klime delujejo resnično impresivno – seveda če so pravilno vzdrževane, kar je priporočljivo, saj lahko takšne visoke temperature škodujejo zdravju.

Tako je izgledala nastavitev klimatske naprave.

So tudi vas rezultati presenetili? Mi smo bili naravnost presenečeni nad določenimi številkami, ki dokazujejo nevarnost poletja v jeklenih konjičkih. Če so visoke temperature izredno nelagodne za odrasle osebe, ni potrebno posebej razlagati, kako nevarno je lahko v avtomobilu za otroke ali štirinožne prijatelje. Nekaj nasvetov za pravilno oskrbo kosmatincev smo pripravili tudi TUKAJ.

Še nekaj enostavnih nasvetov, kako ohraniti nižjo temperaturo v vozilu.

  • Če je seveda izvedljivo, parkirajte v senci ali v garaži.
  • Avto opremite s senčniki (originalnimi ali hitro nastavljivimi odbojnimi).
  • Sončne žarke lahko v sili omilite tudi z namestitvijo brisače ali rjuhe na steklene površine.
  • Rahlo odprta okna pripomorejo h kroženju svežega zraka, kar nekoliko zmanjša segrevanje.
  • Izbira avtomobila s svetlo karoserijsko barvo in svetlo notranjostjo že v osnovi pomaga pri znižanju temperatur.
  • Dalj časa parkirano vozilo pokrijte z zaščitno prevleko.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

Povezani članki

8 komentarjev

  1. Večinoma sem indeferentn, ampak tole mi je pa dalo mislit! 95 stopinj! In kaj potem vrti ljudem po glavi, da pustijo ljudi v avtu!? Po možnosti na soncu?!?!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button