AvtomobilizemNasvetiNasveti in varnostNovice

Poskrbite, da ne bo ‘hot dog’ v vašem vozilu

»Kratke, a sladke« na temo poletnega potovanja s kosmatimi prijatelji.

Danes so predvsem psi naši zvesti spremljevalci in njihovi ljubitelji jih s seboj vzamejo praktično povsod. Tako jim njihovi kosmatinci sledijo tudi v avtomobilih, ki pa se lahko hitro spremenijo v savno in še kaj več. Da do takih neljubih dogodkov ne bi prišlo, smo pripravili kratek nabor priporočil, ki bodo zagotovila, da bodo vaši ljubljenčki tudi ob visokih temperaturah primerno obravnavani:

  • Prva in morda najlažja je možnost, da vašega psa pač pustite doma.
  • Ne pozabite na tekočino. S seboj imejte dovolj ohlajene vode in seveda posodo za pitje.
  • Vožnja naj poteka v skladu s predpisi, kar pomeni, da je pes zavarovan in se nahaja v ustreznem transportnem boksu.
  • Tudi živali potrebujejo počitek. V kolikor se odpravljajte na daljšo pot, tudi vašemu kosmatincu privoščite postanek z razgibavanjem.
  • Bodite pozorni na zanke toplotnega udara, kot so plitko in hitro dihanje, prekomerno pitje vode, bruhanje, vrtoglavica. V tem primeru poiščite varno in hladno zavetje ali pa se odpravite neposredno k veterinarju.
    Ne pozabite, da je žival ujeta v razbeljeni pločevini obravnavana enako kot oseba, zato ne oklevajte in takoj stopite v akcijo reševanja.
  • Vsekakor pa kljub vročim poletnim dnem ne pozabite uživati v družbi štirinožnih prijateljev in jih peljite nekam, kjer se lahko tudi sami osvežijo v vodi.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button