AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Cupra Born: ID.3 v temperamentni španski preobleki

Tehnični dvojček ID.3 prinaša več dinamike in športnega stila.

Španska Cupra svetu predstavlja svoj prvi električen model Born in obenem potencialno prvega električnega »hot-hatch«. Pa se kar podajmo v podrobnosti nekoliko bolj temperamentno preobraženega Volkswagna ID.3.

Sprva bo Born ponujen v štirih različnih konfiguracijah, vstopna se vsekakor ne sliši vroče, saj jo sestavljata 45 kWh baterija in elektromotor s 150 KM, ki poganja zadnji kolesni par (zaenkrat so vsi Borni zadaj gnani). Pospešek do stotice se odvije v 8,9 sekundah, energije je dovolj za 340 kilometrov dometa. Če stopimo stopničko višje, postanejo stvari bolj zanimive. Naslednja v vrsti je baterija s kapaciteto 58 kWh, kar zadostuje za 420 kilometrov dometa, povezana je lahko z elektromotorjem z 204 ali 231 KM. Slednji uporablja sistem e-Boost za dodatnih 27 konjev ob pospeševanju v Cupra voznem načinu, kar mu omogoča doseg stotice v 6,6 sekundah.

Zaenkrat najmočnejši elektromotor je mogoče kombinirati z zajetnejšo 77 kWh baterijo, kjer avtonomija zraste na presenetljivih 540 kilometrov po merjenju WLTP. Dodatna masa škoduje pospešku za 0,4 sekunde, vendar se z večjo baterijo odklene hitro 125 kW polnjenje, pri katerem se 100 kilometrov dometa povrne v sedmih minutah.

Kot soroden ID.3, Born koristi MacPherson vzmetenje spredaj in večtočkovno vpetje na zadnji osi, medtem ko so opcijsko na voljo adaptivni blažilniki – sprednji del lahko znižamo za 50, zadek a za 10 milimetrov. Voznik bo lahko za idealno doživetje pretikal med štirimi voznimi profili – Range, Comfort, Individual in prej omenjenim Cupra. Nekaj zabavnega oddrsavanja zadka bo dopustila ESC Sport nastavitev sistema za nadzor zdrsa koles. Aluminijasto ohišje baterije je pričvrščeno neposredno na MEB platformo, s čimer so povečali togost, obenem obljubljajo tipično nizko težišče električnega avtomobila in skoraj popolno 50:50 razporeditev mase. Standarden diferencial bo natančno razporejal moč med zadnjima kolesoma, progresivno elektronsko kriljenje pa bo nudilo več športnega občutka v primerjavi z ID.3.

Kot pričakovano se sorodnost z ID.3 pozna tudi v notranjosti, kjer praktično skoraj vse funkcije upravljamo preko 12-palčnega centralnega zaslona ali glasovnih ukazov, aktiviranih s »Hola, Hola.« Pred voznikom se nahajajo kompaktni digitalni merilniki, saj večino nalog prevzema velik projicirni zaslon z navidezno resničnostjo. Sicer je notranjost oblečena v material SEAQUAIL Yarn, izdelan iz reciklirane morske plastike, nadgradnja je material Dinamica, prav tako iz recikliranih majic in plastenk.

Zunanje oblikovanje ne prinaša velikih presenečenj, saj smo tega električarja že večkrat videli v obliki koncepta Seat e-Born in kasneje Cupre el-Born. Brez dvoma pa lahko pohvalimo privlačno dinamično oblikovanje. Cupro Born bodo začeli septembra izdelovati v nemški tovarni v mestu Zwickau, prvi primerki bodo v prodajne salone zapeljali predvidoma v novembru.

Žiga Kolman
foto: Cupra

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button