AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Carmen Sagrera: novi električni hiperšportnik znamenite španske znamke Hispano Suiza

Segrera združuje zgodovinsko oblikovanje z mogočnim električnim pogonom.

Hispano Suiza je ob praznovanju 120. obletnice delovanja razkril Carmen Sagrero, tretji model v paleti električnih hiperavtomobilov. Novi hiperšportnik s posodobljeno obliko in izboljšano zmogljivostjo je bil predstavljen v Finca Mas Solers. Na dogodku so poleg ekipe sodelovali mediji, ambasadorji in stranke. Miguel Suqué, predsednik družbe Hispano Suiza, je poudaril trajni pionirski duh znamke, njihove dosežke in prihodnje načrte za širitev trga.

Premiero Carmen Sagrere so popestrili s svetlobno in plesno predstavo priznane plesalke Sol Picó, ki je utelešala orientalsko legendo o rdeči niti. Razvojni voznik in ambasador blagovne znamke Luis Pérez Sala je z avtomobilom zapeljal na oder in tako zaznamoval njegov veliki vstop.

Carmen Sagrera se ponaša z baterijo druge generacije zls kapaciteto 103 kWh, ki je bila razvita in izdelana v obratih Hispano Suiza v Montmelóju v Barceloni. Baterija ima najsodobnejše pakete litij-ionskih celic, ki jih sestavlja 15 modulov po 24 celic, skupaj 360 celic in tehtajo 612 kilogramov, posledično pa se je za 100 kilometrov, na skupnih 480 km, povečal doseg. Izboljšana baterija premore lažji in poenostavljen hladilni sistem, izdelan iz trajnostnih materialov, ki izboljšuje energetsko učinkovitost. Njen osrednji položaj v obliki črke T izboljša porazdelitev mase in dinamične zmogljivosti.

Oblikovanje Sagrere poudarja športnost s koničasto rešetko, ki jo navdihujejo športni avtomobili Hispano Suiza Alfonso XIII iz začetka 20. stoletja. Preoblikovani zračniki na pokrovu motorja združujejo estetiko s funkcionalnostjo, medtem ko novi stranski pragovi in preoblikovana zadnja plošča izboljšujejo aerodinamiko. Velik spojler, ki spominja na krila štorkelj, in difuzor z bakrenim poudarkom dodatno optimizirata aerodinamiko in dodajata eleganco. V notranjosti avtomobila sta na voljo preurejena sredinska konzola in nov info-zabavni sistem, oblazinjena v alkantari s črnimi ter rdečimi usnjenimi podrobnostmi.

Za pogon Sagrere skrbijo štirje aksialni elektromotorji s stalnimi magneti z močjo 205 kW, ki skupaj zagotavljajo 1.100 KM in 1.160 Nm navora, kar omogoča pospešek do stotice v počle 2,6 sekunde. Menjalnik ima navidezno zaporo diferenciala za optimalno delovanje na stezi. Pnevmatike po naročilu, razvite skupaj z Michelinom, povečujejo ekskluzivnost z dizajnom, ki ga navdihujejo štorklje in mozaiki Antonija Gaudíja.

Sistem vzmetenja, zasnovan na podlagi dinamičnih simulacij, vključuje paralelogramsko vzmetenje z nastavljivimi blažilniki in vijačnimi vzmetmi, ki ga dopolnjuje stabilizacijska palica. Lahke vzmetne prečke in osne gredi iz vojaškega materiala in vijaki letalske kakovosti zagotavljajo trajno vzdržljivost. Zavorni sistem premore enodelne zavorne čeljusti in 400-milimetrske karbon-keramične diske, ki vzdržijo visoke obremenitve na stezi. Carmen Sagrera bo dinamično premiero doživela na festivalu hitrosti v Goodwoodu sredi julija.

Žiga Kolman
foto: Hispano Suiza

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button