AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Barve, ki so (in še vedno) zaznamovale Mazdo

Mazdine kovinske barve Takuminuri že od nekdaj ustvarjajo močan kontrast med svetlobo in senco ter mešanico elegantnega videza visoke gostote lakiranja.

Pri vseh barvah Takuminuri je uporabljena trislojna struktura barve, sestavljena iz odsevnega sloja, prosojnega barvnega sloja in brezbarvnega sloja. Odsevni sloj vsebuje tanke in zelo svetle aluminijaste luske, ki ga je treba nanesti zelo natančno, da se zagotovi enakomeren nanos. Med sušenjem se debelina te plasti skrči na približno 2,5 mikrona, kar je približno četrtina debeline večine odsevnih plasti. Zaradi tega so aluminijaste luske poravnane, med posameznimi luskami pa je enakomeren razmik, kot bi plast ročno lakiral izurjen obrtnik. Zaradi visoke gostote se celotna površina pri osvetlitvi lesketa in ustvari realističen kovinski videz.

Mazdino prvo barvo Takuminuri Soul Red je uvedla Mazda6 leta 2013. Trenutno Mazda ponuja štiri barve Takuminuri: Machine Gray, Soul Red Crystal, Rhodium White in Artisan Red. V povprečju rdeči avtomobili predstavljajo 8–10 odstotkov novih registracij po vsej Evropi, pri Mazdi pa je na primer v regiji SMG* ta barva zelo priljubljena – v zadnjih desetih letih je v povprečju 33 odstotkov kupcev pri nakupu Mazde izbralo to barvo,

Mazda je v preteklih (deset)letih(jih) predstavila več kot sto rdečih odtenkov, od katerih vsak simbolizira strast znamke. Med pomembnejšimi so Sunrise Red pri Mazdi RX-7, Burgundy Ice Metallic z Mazdo 323 in 626 ter Classic Red z Mazdo MX-5.

Mazdina prihajajoča barva – Melting copper

Leta 2024 bo Mazda z SUV-jem Mazda CX 80 uvedla barvo Melting Copper, ki jo je navdihnilo taljenje bakra in je izdelana iz drobnih zrn kovine, črnega pigmenta za globino ter mešanice rdečih in rumenih pigmentov za bakreno rdečo barvo.

*SMG (Selected Markets Group) sestavljajo (po abecednem vrstnem redu): Albanija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Ciper, Češka, Črna gora, Grčija, Hrvaška, Irska, Kosovo, Madžarska, Malta, Moldavija, Portugalska, Romunija, Severna Makedonija, Slovaška, Slovenija, Srbija in Turčija.

Rudi Leskovec
foto: caranduser.com, Mazda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button