AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Audi za leto 2022 potrjuje prihod novega Q6 e-tron

Prihajajoč Audijev električen SUV si bo tehnologijo delil z novo generacijo Porscheja Macan.

Glavni mož Audja, Markus Duessman, je uradno napovedal prihod popolnoma novega Audija Q6 e-tron v letu 2022. Zasnovan bo na novi Premium Platform Electric (PPE) arhitekturi Volkswagen koncerna, ki jo soustvarjata Audi in Porsche.

Q6 e-tron bo postal prvi Audi zgrajen na novi PPE platformi, vse tehnološke sestavne dele si bo delil z naslednjo generacijo električnega Porscheja Macan. V Audijevi paleti električnih vozil bo umeščen nad Q4 e-tron, prvi Audi na novi Volkswagnovi MEB platformi, in bo eden izmed 20 novih električnih Audijev predstavljenih do leta 2025. Znamenita nemška znamka si je zadala cilj, da bi bila tretjina novih prodanih avtomobilov do polovice desetletja električnih, Q6 e-tron bo ključen element za doseg planov.

PPE platforma bo omogočala vgradnjo 800-voltne električne arhitekture, z zmogljivostjo hitrega polnjenja do 350 kW. Z lahkoto bo dosežen tudi domet preko 500 kilometrov. PPE je sicer nekakšna evolucija J1 platforme, ki je osnova za modela e-tron GT in RS e-tron, ki ponujata okoli 480 kilometrov dometa. Pogonski sklop pri Q6 e-tron bi lahko sestavljala 476 konjska (530 KM z overboostom) enota s štirikolesnim pogonom prenesena iz e-trona GT in podobno zmogljiva RS izvedenka s 646 KM.

Q6 e-tron bo v proizvodnjo vstopil na začetku prihodnjega leta v tovarni v Ingolstadtu, saj linijo že vztrajno preurejajo za sestavljanje izključno električnih modelov. Oprema za izdelavo družine A3 se poslavlja, namestili bodo vse potrebno za PPE platformo, v neposredni bližini bodo izdelovali tudi baterijske sklope.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button