AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Audi Urbansphere koncept: Udobna križarka megamest

Tretji in zadnji Audijev koncept družine »sphere« je nepričakovano velik enoprostorec.

Se še spomnite dveh lanskoletnih Audijevih »sphere« konceptov? Prvi, Grandsphere, se je predstavil kot eleganten štirisedežni grand tourer, drugi z imenom Skysphere pa kot roadster v slogu Transformerjev. Pri tretjem, urbanem konceptu, smo mnogi pričakovali okretnega mestnega malčka, nekakšno futuristično obliko A1 z avtonomnimi sposobnostmi, a izkazalo se je, da smo se močno motili. Namreč Urbansphere je ogromen enoprosotrec za velika mesta.

Nismo se motili o zmožnosti avtonomne vožnje, vendar Urbansphere še zdaleč ni kompakten električen avtomobil, temveč največje vozilo kar jih je Audi izdelal. Pri snovanju so imeli v mislih kitajska megamesta, zato je koncept tudi sad sodelovanja kitajskega in domačega Ingolstadtskega oblikovalskega studia, pri iskanju idej so se posvetovali še s potencialnimi kupci. Urbansphere je trenutno zgolj koncept, serijska proizvodnja ni načrtovana.

Po Audijevih besedah gre za vizijo premijske mobilnosti prihodnosti in da je bil Urbansphere sistematično oblikovan od znotraj navzven. Kljub temu bomo raziskovanje začeli pri zunanjosti, ki naj bi se upira načelom klasični avtomobilskih kategorij, vendar takoj opazimo da gre za velikega enoprosotorca. Za lažjo predstavo – Urbansphere v dolžino meri 5,5 metra, v širino 2,01 metra in je skoraj 1,8 metra visok. 3,4 metra medosne razdalje skrbi za izdatno koriščenje notranjega prostora. Vse skupaj povezujejo elegantne linije, veliko steklenih površin, postavna osvetljena sprednja maska in 24-palčna platišča.

Pod površjem se kriva prihajajoča PPE električna platforma, ki tako kot pri Gradnsphere konceptu sprejeme 120 kWh baterijo in dva elektromotorja s skupno močjo 295 kW (401 KM) ter 690 Nm navora. Audi je prepričan, da lahko Urbansphere z enim polnjenjem prevozi do 750 kilometrov, oslabljeno baterijo pa bo mogoče polniti z največjo močjo 270 kW.

Vstop v kabino odpirajo štiri vrata, zadnji par se odpira »samomorilsko«, kot pri Rolls-Royce, nato nas pozdravi virtualna rdeča preproga. Kabina je precej pusta, saj se zaradi avtonomne sposobnosti četrte stopnje, umaknejo stopalke in volan, namesto tipičnih zaslonov se na sprednjo leseno armaturno ploščo projicirajo vse potrebne informacije.

Kot pri luksuznem Grandsphere si dejansko želimo sedeti na zadnjih sedežih, ali bolje rečeno foteljih, ki so vrtljivi in ponujajo možnost popolne sprostitve med vožnjo. Za zabavo bo poskrbel prosojen filmski OLED zaslon, ki se po potrebi spusti s stropa. Audi se zaradi vse večjih zahtev ni mogel upreti uporabi naravi prijaznih recikliranih materialov, zato je notranjost odeta v recikliran poliamid (ECONYL), bambusovo tkanino in naraven les.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button