AvtomobilizemNovice

Audi samodejno opozarja preostale voznike v okolici

Nemci nadgrajujejo t. i. »car-to-X« komunikacijo.

Pri Audiju skrbijo za varnost potnikov z novo napredno in še bolj natančno funkcijo medsebojnega opozarjanja na cestne anomalije. Iz trenutnih modelov poznamo sistem, ki skrbi za medsebojno »obveščanje« o cestnih nezgodah in podobnih pripetljajih, pri »štirih krogih« pa so šli tokrat še korak dlje. Predstavili so namreč tehnologijo LHI oziroma Local Hazard Information (ang. informacija o lokalnem tveganju), ki zazna cestno anomalijo preko občutljivih senzorjev in informacijo oziroma lokacijo zapiše v virtualni oblak iz katerega podatke nadalje črpajo tudi vozila v okolici.

Primer je recimo poledenelo cestišče. Ko zapeljete preko poledenelega odseka se odziv varnostno-asistenčnih sistemov posreduje tudi vozilom v okolici, ki nadalje svoje voznike opozorijo na potencialno nevarnost.

Da bi sistem zares zaživel, je potrebno večje število vozil, ki so z omenjenim sistemom opremljena. Na evropskih tleh se pričakuje, da bo s takšnim elektronskim pomočnikom opremljenih 1,7 milijona vozil, medtem ko naj bi se prihodnje leto število skoraj podvojilo. Sistem je že na voljo v novih modelih VAG-ovega koncerna, torej pri znamkah Audi, Volkswagen, Seat, Škoda, Porsche, Bentley in Lamborghini.

Blaž Likovič
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button