AvtomobilizemNovice

Audi RS Q8 tudi kot mogočni Performance

Nemški Urus je postal še bolj zmogljiv in napreden.

Audi je prenovo končno namenil tudi kraljevemu članu družine Q8, ki je zdaj poleg standardne izvedbe RS, na voljo kot strupeni RS Q8 Performance, s katerim so ponovno osvojili naziv najhitrejšega SUV-ja na dirkališču Nordschleife.

Modela RS Q8 in RS Q8 Performance imata nov sprednji odbijač z izrazitimi odprtinami za dovod zraka in značilno masko v obliki satovja. RS Q8 Performance ima matirane sive elemente, oba modela pa imata velik tridimenzionalni enojni okvir. Zadnji del nadaljuje trend prepoznavnih ovalnih izpušnih cevi in sredinsko razdeljenega difuzorja. Poleg standardnih 22-palčnih 10-krakih platišč so na voljo nova  23-palčna lahka platišča.

V nosu prenovljenega RS Q8 nadaljuje 4-litrski V8 podprt s parom turbopuhal, ki ustvari 441 kW (600 KM) in 800 Nm navora in tako nudi pospešek do stotice v samo 3,8 sekunde. Dodatek besede Performance prinaša večjo moč 471 kW (640 KM) in 850 Nm navora, s čimer se pospešek do 100 km/h skrajša za 0,2 sekunde. Standardna najvišja hitrost znaša 250 km/h, z opcijskimi paketi pa jo je mogoče povečati na 280 km/h ali 305 km/h. Model RS Q8 Performance je prejel tudi lastni razvit izpušni sistem, ki izboljša globino zvoka in zmanjša protitlak, z doplačilom pa je na voljo tudi športni izpušni sistem RS.

Oba modela RS Q8 sta opremljena s stalnim štirikolesnim pogonom quattro in osemstopenjskim samodejnim menjalnikom Tiptronic. Za natančno vožnjo v ovinkih in stabilnost skrbi samozaporni sredinski diferencial, ki porazdeljuje moč v razmerju 40:60. Prilagodljivo zračno vzmetenje sport z možnostjo spreminjanja višine do 90 milimetrov usklajuje športnost in udobje, medtem ko elektromehanska aktivna stabilizacija znatno zmanjša nagibanje karoserije med zavijanjem. Paket dynamic plus dodaja športni diferencial quattro in keramični zavorni sistem RS, serijski pri modelu Performance.

Novi modeli RS Q8 so prejeli matrična LED žarometa z opcijskima HD enotama in lasersko tehnologijo za podaljšan doseg dolgega snopa, prav tako so zadnje luči večinoma digitalizirane OLED z indikatorjem bližine za večjo varnost. Notranjost ponuja oblikovne pakete RS v rdeči, sivi ali modri barvi. Med značilnostmi najdemo kontrastne šive, volan odet v alalantaru, elemente iz mikrotkanine Dinamica in perforirane športne sedeže s šivi v obliki satovja. Okrasni vložki so na voljo iz različnih materialov, pri modelu RS Q8 Performance pa je ekskluzivno na voljo diagonalni brušeni črni aluminij.

RS Q8 Performance si je zaradi številnih izboljšav na področju zmogljivosti priboril naziv najhitrejšega SUV-ja na dirkališču Nürburgring-Nordschleife. Z 20,382-kilometrsko zeleno pentljo je opravil v času 7:36.698, kar je šest sekund hitreje od prejšnjega podviga. Cena nadgrajenega modela RS Q8 se začne pri 141.900 evrih, za RS Q8 Performance bo potrebno odšteti vsaj 155.700 evrov.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button