AvtomobilizemNovice

Audi RS 4 avant edition 25 years za 250 srečnih kupcev

Sodobni poklon znamenitemu rumenemu RS4 Sport.

Ob 25. obletnici modela RS 4 Audi predstavlja posebno izdajo, RS 4 Avant edition 25 years, ki postaja paradni konj serije A4, in se ponaša z impresivno vozno dinamiko in ekskluzivnimi oblikovnimi podrobnostmi. Njegova ikonična rumena karoserijska barva Imola Yellow je poklon modelu Audi RS4 Sport, poleg tega sta oba z RS 5 Sportback performance edition pridobila 20 KM.

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je Audi z modeloma Avant RS2 in S6 plus postal pionir koncepta športnega karavana. Prvi model RS podjetja quattro GmbH (zdaj Audi Sport GmbH) je bil RS4 Avant generacije B5 iz leta 1999. Ponašal se je z razširjeno karoserijo in 2,7-litrskim biturbo šestvaljnim motorjem, ki je s Cosworthovo pomočjo proizvedel 280 kW (380 KM). RS4 Sport, predstavljen leta 2001, je bil najmogočnejša različica te generacije, opremljena z nižjim vzmetenjem, školjkastimi sedeži, športnim izpuhom in volanom odetim v semiš, kar odraža tudi nova posebna izdaja RS 4 Avant 25 let.

Novega RS 4 Avant poganja 2,9-litrski V6 podprt s parom turbin, ki ustvati 346 kW (470 KM) in 600 Nm navora, kar je za 15 kW (20 KM) več kot pri standardnem modelu. Pospešek do stotice je 3,7 sekunde za 0,4 sekunde krajši, najvišja hitrost znaša kar 300 km/h. Za lažje krotenje večje konjenice je opremljen s keramičnim zavornim sistemom, za boljšo zvočno kuliso pa s športnim izpušnim sistemom z mat črnimi zaključki.

RS 4 Avant edition 25 years se pohvali s športnim ročno nastavljivim vzmetenjem, ki zagotavlja idealno ravnovesje med dinamiko in udobjem. V primerjavi s standardnim modelom je lahko za 20 mm bližje tlom. Prav tako je prejel športni diferencial in posodobljeno krmilno enoto menjalnika za hitrejše prestavljanje. 20-palčna platišča iz lahke litine v paladijevi mat barvi so obuta v oprijemljive Pirelli P Zero Corsa pnevmatike, kupci prejmejo tudi drugi komplet platišč s pol dirkalnimj pnevmatikami Pirelli P Zero Trofeo RS in sistem Pirelli Track Adrenaline, ki v realnem času zagotavlja informacije o tlaku in temperaturi v pnevmatikah, paket vključuje tudi rokavice Alpinestars z rumenimi poudarki.

Omejeno izdajo odlikujejo unikatni oblikovalski elementi, kot so sijajno črni okraski, črni vložki v zadnjih lučeh in zatemnjeni okvirji žarometov. V notranjosti so vidni rumeni okrasni šivi, sedseži RS s šivi v obliki satovja in karbonsko naslonjalo. Volan in različni elementi notranjosti so obogateni z logotipom RS 4 in kontrastnimi rumenimi šivi. Vsak avtomobil ima na sredinski konzoli vgravirano edinstveno zaporedno številko.

Tudi pri sorodni različici RS 5 Sportback performance edition so skladno povečali moč motorja in ji namenili obsežno kozmetično ter tehnološko nadgradnjo. Tako RS 4 Avant edition 25 years kot RS 5 Sportback performance edition bosta nastajala v Ingolstadtu in ju bo mogoče naročiti prihodnji mesec. Cena modela RS 4 Avant edition 25 years se začne pri 142.905 evrih, RS 5 Sportback performance edition pa se ceni na najmann 128.420 evrov. Oba modela bosta omejena na 250 primerkov.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button