AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Audi predstavlja napredne digitalne matrične žaromete in še veliko več

Svetlobna revolucija v varnosti s kar 1,3 milijona zrcal, projeciranje pred in za vozilo, in podobno.

Pri »štirih krogih« se niso izneverili svojemu tehnološkemu sloganu in svetu v minulem tednu predstavili novo poglavje pri razvoju digitaliziranih svetlobnih rešitev. Prednjačijo matrični LED žarometi, ki bodo razbremenili voznikove oči med vožnjo ob mraku ter hkrati znatno vplivale na vidljivost voznikov admiralskega modela A8, kjer je dotična oprema že na voljo.

 

Sicer so pri Audiju predstavili tudi OLED svetila na zadku svojih modelov, ki hkrati prikazujejo določeno varnostno signalizacijo, vozniku pa na vozišče pred vozilo projecirajo opozorilne znake – vendar je celoten projekt naletel na zapleteno administracijo širom sveta, zato več o tem, če in ko tovrstna tehnologija zakoraka v bodoče Audijeve modele.

Da se vrnemo k zares osupljivim žarometom. V zameno za 1.800 evrov, kolikor zahtevajo v Nemčijo, bodo lahko kupci modela A8 v nabor opreme dodali digitalne matrične žaromete, kjer domuje kar 1,3-milijona mikro zrcal. Slednja merijo zgolj desetinko debeline človeškega lasu in lahko v hipu spremenijo svojo položaj – biti ali ne biti.

LED svetilka tako oddaja svetlobo, ki jo ta armada mikro zrcal preusmerja pred vozilo. Vsled tako širokega razpona krmiljenja, izza tega stoji napreden računalniški program, ki »bere« podatke s cestišča in vzorec osvetljenega prostora prilagaja stanju pred vozilo – torej, preostalim udeležencem in prometni signalizaciji. Samo v vednost, mikro zrcalca lahko svoj položaj (sveti, ne sveti) spremenijo kar 5.000-krat na sekundo. Tako je, govorimo hipni spremembi, ki je človeško oko nikakor ne prepozna.

Nemški svetlobni inženirji so se zares izkazali, hkrati pa so pod opis dodali še nekaj projektov v pozni razvojni fazi – recimo spremenljiv zadnji svetlobni podpis ter pod črto še višja stopnja svetlobnega ozaveščanja tako potnikov kot soudeležencev glede stanja na in ob vozišču.

Blaž Likovič
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button