AvtomobilizemNovice

Audi na Dakar 2022 z novo revolucijo?

Futuristični prototip z inovativnim pogonom se predstavlja.

Pri Audiju so po spremembi pogona preusmerili tok dogodkov. Če so še pred kratkim izstopali iz praktično vseh tekmovanj, kjer se kurita bencin in nafta ter ohranili prisotnost le v domačem DTM prvenstvu, je čas za spremembe. Po vstopu v Formulo E so sedaj napovedali pohod v Dakar. In to že prihodnje leto, kamor se bodo podali s hibridnim modelom Audi RS Q e-tron, ki bo sicer gnan zgolj in le na elektriko, medtem ko bo njegov baterijski sklop napajan iz bencinskega agregata.

Nemci želijo združiti znanje iz DTM in Formule E, praktično dobesedno. Združili so električni pogon iz dirkalnika Audi e-tron FE07 Formula E in mu kot »range extender« dodali agregat DTM-ovega dirkalnika. Nastala je revolucionarna zmes off-road dirkalnika s 500 kW moči, ki ima v nedrjih baterijski sklop s kapaciteto 50 kWh. Da bo električni hranilnik sploh zdržal vse dolge etape bo naloga prisilno polnjenega dvolitrskega TFSI agregata, ki bo namesto koles gnal generator in ustvarjal elektriko. Stalno naj bi deloval med 4.500 in 6.000 vrtljaji, kar je najbolj optimalno področje za dolgotrajno obratovanje.

Pri Audiju so prepričani, da gre za revolucionaren pogon, ki bo spremenil pravila igre kot jih je quattro pogon ob vstopu v reli segment. Če bo temu tako, bo vsekakor jasno prihodnje leto, medtem pa se številni člani oddelka Audi Sport mudijo na zahtevnih testiranjih in fini optimizaciji pogona.

Blaž Likovič
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button