AvtomobilizemNovice

Aston Martinovo novo umetnino si je zamislil sam Fernando Alonso

Valiant združuje mogočen V12 s preprostim ročnim menjalnikom.

Aston Martin je odgrnil pregrinjala z nove umetnine na štirih kolesih, ki igra na dušo dirkaških navdušencev in puristov. Valiant, kot so poimenovali novo izjemno ekskluzivno posebno izdajo, je delo oddeleka Q by Aston Martin, ki izdeluje vozila po naročilu, pri razvoju pa je sodeloval kar dvakratni svetvni prvak Formule 1, Fernando Alonso.

Valiant, ki ga poganja 5,2-litrski V12 s podporo dveh turbopolnilnikov in močjo 745 KM ter 753 Nm navora, za prenos energije na zadnji kolesni par uporablja šeststopenjski ročni menjalnik. Celotna izdelava predstavlja Aston Martinovo predanost ustvarjanju čistokrvnih vozniških avtomobilov. Redki športnik bo omejen na samo 38 enot, nastal pa je po osebnem naročilu Fernanda Alonsa, ki ga je navdihnila njegova izjemna 23-letna kariera in želja po bolj ekstremni, dirkaško navdihnjeni različici modela Valour.

Valour gradi na Astonovi zapuščini intenzivnih vozniških doživetij, tako na cesti kot na stezi, podobno kot hiperšportnik Valkyrie, dirkalnik Vantage GT3 in prihajajoči Valhalla. Tako Valour kot Valiant črpata oblikovni navdih iz ikonične dediščine, hkrati pa utelešata sodobne lastnosti. Vozniške navdušence navdihujeta z visko močjo, vozno dinamiko in najsodobnejšo tehnologijo. Fernando Alonso je poudaril sodelovanje pri projektu, saj se je Valiant rodil iz njegove strasti do premikanja vozniških meja.

Valiant združuje nostalgično brutalen slog in zmogljivost klasičnih dvanajstvaljnikov s sodobnim inženiringom in oblikovanjem ter prikazuje uporabo lahkih materialov. Marco Mattiacci, globalni vodja britanske znamke in komercialni direktor, je Valianta označil za sodobno mojstrovino, ki združuje tehnologijo, navdihnjeno s sveta Formule 1, eksotične materiale in osredotočenost na zmanjšanje mase, s čimer nudi intenzivno doživetje za volanom.

Valiant se ponaša s številnimi inovacijami, namenjenimi zmanjšanju teže, kot so 3D tiskani zadnji pomožni okvir, magnezijeva cev navora, lahka 21-palčna magnezijeva platišča, titanski izpušni sistem in litij-ionska baterija. Opremljen je z naprednimi prilagodljivimi blažilniki, ki omogočajo natančno nastavitev voznih lastnosti. Vsak od različnih načinov vožnje – Sport, Sport+ in Track – je bil skrbno kalibriran za doseganje čim večje zmogljivosti, s poudarkom na voznikovi povezanosti in nadzoru.

Zunanjo podobo zaznamujejo agresivne, mišičaste linije in obsežna uporaba elementov iz ogljikovih vlaken, kar služi estetskim in aerodinamičnim namenom. Značilnosti, kot so globok sprednji odbijač, maska iz ogljikovih vlaken, zaobljeni stranski blatniki in aerodinamični diski, prispevajo k boljši stabilnosti in manjšemu zračnemu uporu. V notranjosti dvosedežnega kokpita se združuje dirkaška funkcionalnost z razkošjem, ki ga prinašajo izpostavljena ogljikova vlakna, po meri izdelani sedeži Recaro, edinstven volan in izpostavljena prestavna ročica. V notranjosti lahko kupci izbirajo med oblazinjenjem iz alkantare ali polanilinskega usnja.

Valiant bo predvidoma javno debitiral na letošnjem festivalu hitrosti v Goodwoodu, za predstavitev bo zadolžen kar prvi kupec, Fernando Alonso. Prve dobave so pričakovane v zadnjim četrtletju letošnjega leta.

Žiga Kolman
foto: Aston Martin

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button