AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Aspark Owl tudi uradno naprodaj

Začeli so pobirati naročila za avtomobil z najboljšimi pospeški.

Zgodba nastanka Aspark Owl, serijskega avtomobila z najboljšimi pospeški, je zelo dolga in precej skrivnostna. Popolnoma električno gnan japonski hiperšportnik je bil uradno svetu predstavljen že pred nekaj leti, ves ta čas so ga člani ekipe Aspark redno nadgrajevali, brez da bi začeli z njegovo prodajo.

V zgodnjih mesecih leta 2018 je na splet pricurljal posnetek prototipa odetega v karbon, ki se je do stotice izstrelil v 1,9 sekundah. Takraten preizkus se je odvijal na precej prekratkem parkirišču, kjer je voznik komaj zaustavil avtomobil pred izletom v gozd. Večina avtomobilskih navdušencev je bila prepričanih, da Owl verjetno ne bo doživel serijske proizvodnje, a smo v zadnjem letu izvedeli nekatere podrobnejše podatke. Owla bo poganjal električen sklop s skupno močjo 2.012 KM in 2.000 Nm navora, končna hitrost bo omejena na 400 km/h, izdelovalo ga bo italijansko podjetje MAT (Manifattura Automobili Torino), cena pa bo znašala 2,9 milijona evrov. Vsekakor obetavne informacije, prav tako je MAT v tem času na svojem testu s pospeškom do stotice opravil v 1,72 sekundah. In to na cestno legalnih Michelin pnevmatikah.

Z začetkom letošnjega leta je končno napočil čas začetka prodaje Owla. Po Asparkovih besedah so že vzpostavili prodajno mrežo v severni Ameriki in Evropi, sledil bo bližnji vzhod. Skupno nameravajo izdelati 50 primerkov, od teh jih bo dom na stari celini našlo 20. V domači Osaki na japonskem je odprl vrata tudi prodajno-razstavni prostor, kjer si lahko obiskovalci ogledajo dva razvojna prototipa.

Žiga Kolman
foto: Aspark

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button