AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

250 kilometrov dosega v manj kot 5 minutah

Napredna tehnologija celic za bliskovito polnjenje.

Britansko podjetje Nyobolt je s predstavitvijo prvega delujočega prototipa električnega vozila Nyobolt EV, svojo napredno tehnologijo hitrega polnjenja iz laboratorija preneslo v resnični svet. Namen prototipa, zasnovanega v sodelovanju s podjetjem Callum, je potrditi zmogljivost baterije Nyobolt v zahtevnih okoljih in prikazati uporabniško izkušnjo brez dolgotrajnega polnjenja.

Podjetje Nyobolt od ustanovitve leta 2019 razvija baterije naslednje generacije, ki uporabljajo patentirane ogljikove in kovinsko oksidne anodne materiale, inovativno zasnovo celic z nizko impedanco ter integrirano elektroniko in programsko krmiljenje. Takšne baterije so zasnovane za podporo elektrifikaciji različnih aplikacij z visokim časom delovanja, kot so težki tovornjaki, električni avtomobili, robotika in potrošniške naprave, ki zahtevajo visoko moč ter hitre cikle polnjenja.

Nedavni testi v vozilu z uporabo 350-kolovatnih (800V) hitrih polnilnic z enosmernim tokom so pokazali, da se lahko baterija Nyobolt EV s kapaciteto 35 kWh od 10 do 80 odstotkov napolni v samo štirih minutah in 37 sekundah, kar je dvakrat hitreje kot pri številnih dobavljivih vozilih z najhitrejšim polnjenjem in prinese 250 kilometrov dosega. Prve štiri minute polnjenja s konstantnim tokom 500 A zagotavljajo 193 kilometrov dosega.

Nyoboltova tehnologija rešuje tudi težave z degradacijo, značilno za litij-ionske baterije s hitrim polnjenjem. Nyoboltove celice so prestale več kot 4.000 ciklov hitrega polnjenja s polno močjo praznjenja, kar pomeni skoraj milijon kilometrov, če so uporabljene v paketu Nyobolt EV, pri čemer še vedno ohranijo preko 80 odstotkov zmogljivosti. Kompaktni 35 kWh baterijski sklop v prototipnem športniku poleg hitrega polnjenja nudi vpogled v energetsko učinkovita in cenovno ugodna električna vozila, katerih izdelava porabi manj virov. Nyobolt EV z maso le 1.250 kilogramov, dokazuje potencial za lažje in bolje vodljive športne avtomobile.

Callumova ekipa je Nyoboltovega športnika zasnovala za potencialno maloserijsko proizvodnjo, saj je s svojimi kompetencami primeren tako za uporabo na cesti kot na dirkališču. Načrti za sestavljanje baterij predvidevajo proizvodnjo v majhnih količinah letno, do prihodnjega leta pa naj bi se povečala na 1.000 sklopv. Nyoboltov prilagodljivi proizvodni model omogoča izdelavo do dveh milijonov celic na leto. Arhitektura Nyobolta EV je zasnovana tudi za naknadno opremljanje obstoječih platform električnih vozil, kar izboljša čas polnjenja in življenjsko dobo baterije v ciklu. Baterijski moduli se hladijo s ploščami z mešanico vode in glikola, kompresorjem za izmenični tok, kondenzatorjem ter hladilnikom baterije, kar omogoča skoraj standardni sklop z omejenim nastajanjem toplote – največ 60 °C med hitrim polnjenjem ali obremenjujočimi vožnjami.

Žiga Kolman
foto: Nyobolt

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button