Nasveti in varnostVarnost

Začetek preventivne akcije za večjo varnost motoristov!

Motoristi, pripravite sebe in svojega jeklenega konjička za varno sezono!

Z današnjem dnem (8. april 2024) se začenja nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov enoslednih motornih vozil, ki bo trajala do 21. aprila 2024. Policisti bodo v tem času poostreno preverjali ravnanja motoristov.

Policisti bodo med akcijo, pa tudi sicer skozi vse leto, izvajali poostrene nadzore, ki bodo usmerjeni na področja umirjanja hitrosti, nepravilnega prehitevanja, izsiljevanja prednosti, uporabe zaščitnih sredstev in psihofizičnega stanja voznikov. Nadzore bodo izvajali na cestnih odsekih, ki jih motoristi najpogosteje uporabljajo. Policisti bodo tudi pregledovali ceste in na morebitne nepravilnosti opozorili vzdrževalce cest.

Kot je dejal mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, sta najpogostejša vzroka nesreč motoristov neprilagojena hitrost in nepravilna stran in smer vožnje. V nesrečah, v katerih motoristi niso povzročitelji, pa izstopa izsiljevanje prednosti s strani voznikov ostalih motornih vozil in nepravilna stran in smer vožnje.

“Motoristi naj bodo izjemno previdni, hitrost svoje vožnje naj prilagodijo svojemu znanju in razmeram na cesti. To je ključnega pomena spomladi, na začetku motoristične sezone, ko je asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik. Tudi sicer je zaradi zime na cesti še veliko udarnih jam in peska od posipa. Eden bistvenih elementov varnosti je zavedanje, da sposobnosti motorista za vožnjo v začetku sezone še niso optimalne in na enaki ravni kot po določenem številu prevoženih kilometrov, ko motorist pridobi prepotreben občutek za vožnjo. Na varnost motoristov pa vplivajo tudi vozniki ostalih motornih vozil, ki morajo biti še posebej pozorni, da motoristov ne spregledajo in jim ne odvzamejo prednosti,” je dejal Kapun.

Nujna je tudi ustrezna priprava motornega kolesa, od pnevmatik, čelade, zaščitnih oblačil, luči, zavornega in krmilnega mehanizma. Vozniki naj imajo med vožnjo prižgano luč na motorju, barve zaščitnih čelad in zaščitnih oblačil pa naj bodo take, da jih bodo ostali vozniki hitreje opazili.

Raznovrstnost prometnih udeležencev je ena od značilnosti prometa v toplejših mesecih, za voznike enoslednih vozil pa poleg pešcev velja, da so med ranljivejšimi udeleženci v prometu, zato morajo biti nanje pozorni tudi drugi vozniki.

Po trenutno veljavnih začasnih podatkih do vključno 31. marca 2024 beležijo 87 prometnih nesreč z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil (lani 81). V teh prometnih nesrečah ni bilo smrtnih žrtev (lani 1), 10 je bilo hudo telesno poškodovanih (lani 13) in 45 lažje telesno poškodovanih (lani 40). Najpogostejša vzroka za te prometne nesreče sta bila neprilagojena hitrost in neupoštevanje pravila o prednosti. V obdobju do 31. marca letos so policisti ugotovili 722 kršitev, v enakem obdobju lani pa 804 kršitve pri voznikih enoslednih motornih vozil.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button