Nasveti in varnostVojska

Video: Kako bi lahko izgledala nova južnokorejska letalonosilka

Lahka letalonosilka Republike Koreje (ROK) CVX sicer ne bodo začeli uporabljati še desetletje, a so v okviru praznovanja 76. obletnice mornarice Južne Koreje izdali nov animirani video, ki poudarja zmogljivosti bodoče vojne ladje. Prizadevanja za dokončno zasnovo južnokorejske letalonosilke še vedno potekajo, vendar so velik trud vložili v videoposnetek, ki so ga predstavili v začetku tega meseca. Več kot pet mesecev je trajalo, da so ustvarili skoraj šest minut dolg animirani video, ki je bil narejen, da bi državljanom pomagal razumeti zmogljivosti letalonosilke, pa tudi za oblikovanje nacionalnega soglasja o nujnosti takšnega bojnega plovila, poroča NavalNews. com.

Videoposnetek, ki je zdaj na voljo na YouTubu, prikazuje udarno skupino z osrednjim plovilom – latalonosilko (CVX), ki jo sestavljajo obstoječi rušilci Aegis razreda Sejong the Great (KDX III), nove bojne podporne ladje, podmornice razreda Dosan Ahn Changho (KSS III), rušilci naslednje generacije (KDDX) in lovska letala F-35 STOVL ter izvidnik – letalo za zgodnje odkrivanje, opozarjanje in nadzor – AEW&C – E-737 Letalskih sil ROK. Cilj mornarice Južne Koreje je, da bo bodoča 30.000-tonska lahka letalonosilka delovala do leta 2033. Služila bi predvsem kot odvračanje Severne Koreje, hkrati pa bi zaščitila tudi morske komunikacijske poti (SLOC) okoli Južne Koreje.

Vprašanje je, ali je letalonosilka najboljša strategija, glede na to, da je tovrstno plovilo lahko ranljivo za sovražnikovo hiperzvočno protiladijsko raketo. CVX je trenutno v začetni fazi načrtovanja. Obstajata dve konkurenčni alternativi dveh vodilnih južnokorejskih ladjedelnic: Hyundai Heavy Industries (HHI) in Daewoo Shipbuilding & Marine Industries (DSME). Vsaka od njiju se zdaj poteguje za pogodbo – HHI sodeluje z britansko ladjedelnico Babcock; medtem ko DSME sodeloval z italijansko ladjedelnico Fincantieri.

HHI je junija 2021predstavil maketo svoje predlagane zasnove CVX med MADEX 2021 v Busanu. Za to zasnovo letalonosilke sta bila značilni paluba v obliki smučarske skakalnice in povečana velikost prostorov za upravljanje plovila. Predlagana zasnova načrtuje plovilo,. Dolgo 270 m in široko 60 m. Zasnova vključuje razporeditev dvojnih otokov, skupaj s palubo za razporeditev letal in helikopterjev.

Zasnova DSME, ki je bila prav tako predstavljena na razstavi MADEX 2021, je vsebovala ureditev dvojnega otoka, vendar brez skakalnice. Predlagana letalonosilka bi bila dolg 263 m in široka 46,6 m. Vsaka od zasnov bi lahko sprejela 16 lovcev Lockheed Martin F-35B JSF na palubi, različica HHI lahko razmestila 8 lovcev – helikopterjev v podpalubju, medtem ko bi različica DSME v podpalubju lahko razmestila cel ducat letal.

Boris Knific, Revija obramba
foto: YT

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button