Nasveti in varnostVojska

POKLIC: Pilot vojaškega helikopterja Cougar AL532

Tokrat smo nekaj vprašanj zastavili pilotoma vojaškega helikopterja Cougar AL%#"

Koliko časa traja šolanje vojaškega pilota?

Zelo dobro je, da se s šolanjem prične že pri 18ih letih, na malih letalih ZLIN, kjer se preizkusi nadarjenost in željo po letenju. Po začetnem pilotiranju se opravi dvoletno šolanje na malih helikopterjih in do tu se pride nekje v petih letih. V kolikor je cilj pilotiranje Cougarja potem je potrebno prišteti še dodatnih pet let, saj se opravlja preizkuse na simulatorju in hodi na izobraževanje v tujino (Francija, Švica, Velika Britanija).

Se pilota šola doma, ali je potrebno šolanje v tujini?

Nekako 90 % vsega šolanja se lahko opravi doma, saj je že dovolj izoblikovanega kadra za izobraževanje. V kolikor pa je želja po pilotiranju Cougarja, potem je potrebno šolanje v tujini. Kot sem omenil, sta za nas primerni Francija in Švica, kjer imajo ustrezne simulatorje.

Je predpisana izobrazba, ki jo potrebuje vojaški pilot za pričetek šolanja na letalu, oziroma helikopterju?

Kandidat mora imeti 7. stopnjo izobrazbe oziroma zaključeno Fakulteto za strojništvo, smer letalstvo. Vsak pilot pa postane tudi častnik.

Ali lahko takoj po šolanju vozi sam?

Že med samim šolanjem mora opraviti nekaj ur vožnje sam, zatorej ko opravi izpit mora biti pripravljen leteti sam. Drugače pa pilot v Cougarju nikoli ne leti sam, saj mu družbo dela kopilot in tehnik-letalec.

Kolikor ur na teden pilot dejansko leti?

Približno nekje od 1 do 20, težko je reči. Letno je v pogoju za podaljšanje licence potrebno opraviti vsaj 20 ur, mi pa jih naredimo nekje med 100 in 150 ur, kar je relativno veliko, saj lahko kot primer navedemo Madžarsko, kjer opravijo približno 60 ur letno. Kot zanimivost je vredno omeniti, da ima NATO minimalno omejitev 180 ur letno.

Kako pogosto se pojavijo kritični trenutki?

Redko, v povprečju pa nekje petkrat letno, pa še tu ne govorimo o nekih katastrofah, zgolj o manjših zapletih. Ž

S čim se pilot ukvarja, ko ni v helikopterju? Mora tudi on krepiti fizične moči?

Moja zadolžitev je poleg tega še simulator, administracija, ki jo urejam za polete, popisi dogajanj in helikopterja. V glavnem administracija in usklajevanja.

Plačilo, ki ga prejme vojaški pilot?

Vojaški pilot na začetku svoje kariere dobi nekje med 1100 in 1500 evrov brez dodatnega napredovanja.

Za kaj vse se uporablja vojaški helikopter?

Uporablja se za reševalne akcije, v katere je lahko vključeno tudi civilno prebivalstvo, gašenja, prevoze planincev ali oskrbovanje planinski domov, za prevoze padalcev, arheologov, geografov in za prevoze večjih tovorov …

Razlika med pilotiranjem helikopterja in letala? Kakšne so dodatne funkcije v kabini?

Razlika je ogromna, mi opravljamo nekje 20% njihovega dela, saj oni nudijo zgolj prevoz in ne opravljajo nobenih drugih tehničnih zadev. Vojaški helikopter ni namenjen zgolj prevozu, ampak predvsem ključnim situacijam, za katere je potrebno veliko več spretnosti z dodatnimi funkcijami, ki jih nudi helikopter, pa pri tem ne podcenjujem dela pilotov potniških letal.

Irena Muren
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button