Nasveti in varnostV razmislek

Pijani vozniki so šibka točka varnosti slovenskih cest!

V enotedenskem nadzoru 406 voznikov za volanom opitih.

Med 6. in 12. decembrom 2021 je potekala tretja nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. V tem času so policisti odredili 13.013 alkotestov, od katerih jih je bilo 406 pozitivnih.

Od 406 udeležencev, ki so “napihali”, jih je imelo 247 do 0,52 mg alkohola na liter izdihanega zraka, 159 pa nad 0.52 mg alkohola na liter izdihanega zraka. 14 voznikov je alkotest odklonilo.

Od 406 voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola, je bilo 8 voznikov pridržanih, v 144 primerih pa so policisti od pridržanja odstopili. Začasno je bilo odvzetih tudi 354 vozniških dovoljenj.

Alkohol močno vpliva na kritično presojo za varno udeležbo v prometu, saj se možganski nadzorni centri začnejo izklapljati

Z višanjem stopnje alkohola v krvi se nadzorni centri možganov drug za drugim “izklapljajo”, nadzor pa prevzemajo avtonomni centri. Večajo se posledice na vidu, ravnotežju in pri reakcijskem času. To ima za volanom številne, lahko tudi usodne posledice.

Prometne nesreče, povzročene pod vplivom alkohola, praviloma prinašajo težke poškodbe, invalidnost, smrt in zaznamujejo premnoge družine. Pod vplivom alkohola in drog ima voznik občutek, da vozi bolje kot dejansko. Temu sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot.

Zelo zmotna so tudi prepričanja, da lahko obilna hrana ublaži posledice pitja alkohola. Zaradi hrane pride le do zakasnitve in se alkoholiziranost pokaže kasneje. Tudi svež zrak in gibanje na prostem ne moreta izničiti učinka popitega alkohola. Izgovori, da so nas drugi prepričali v pitje, da je pot do doma zelo kratka ali da nismo toliko spili, da ne bi mogli voziti, v promet prinašajo velika tveganja.

Najbolj praznično obarvan mesec leta

Smo šele na polovici najbolj prazničnega meseca v letu. December je čas veselja, radosti, praznovanj in dobrih želja. Vse udeležence v prometu zato pri Policiji Slovenije pozivajo, da bodite strpni in previdni. Hitrost vožnje prilagodite prometnim in vremenskim razmeram. Dosledno upoštevajte cestnoprometne predpise ter se temeljito pripravite na pot, tudi z ustrezno pripravo vozila.

Predvsem pa za volan nikdar ne sedajte pod vplivom alkohola ali drog! Bodite 0.0 voznik in tako izkažite spoštovanje do svojega in do življenja drugih.

Rocco
foto: policija.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button