Nasveti in varnostVarnost

Odpisana “gomulka” postala vadbeni rekvizit za policiste

Kompozicija bo služila za usposabljanja nad tihotapljenjem prepovedanih drog, odkrivanja ilegalnih migrantov, za vaje v primeru železniške nesreče ...

V vadbenem centru v Gotenici so policisti v preteklem tednu prevzeli odpisano vlakovno kompozicijo, imenovano tudi “gomulka”, katero so odstopile Slovenske železnice, v namene usposabljanja in izpopolnjevanja policistov ter drugih uslužbencev državne uprave.

V imenu generalnega direktorja Slovenskih železnic Dušana Mesa je menedžer v tej organizaciji, Dragutin Mate, “gomulkine” ključe slovesno izročil generalnemu direktorju policije dr. Antonu Olaju, ki jih je nato predal pomočniku direktorja Policijske akademije mag. Boštjanu Glaviču in generalnemu direktorju Direktorata za logistiko in nabavo MNZ Matjažu Vedetu. V okvir teh dveh enot namreč spadajo tako izpopolnjevanja in usposabljanja v policiji kot tudi tudi upravljanje z goteniškim vadbenim centrom.

Konec leta 2020 so predstavniki Slovenskih železnic, v okviru sklenjenega sporazuma o sodelovanju, Policiji brezplačno ponudili odsluženo vlakovno kompozicijo, saj sami niso imeli več možnosti njene hrambe oziroma nadaljnje uporabe.

Ker so v Policiji presodili, da je lahko takšna kompozicija uporabna za različne oblike praktičnih in taktičnih izpopolnjevanj in usposabljanj (na primer za usposabljanja s področja dela policistov na vlakih, nadzora nad tihotapljenjem prepovedanih drog, odkrivanja ilegalnih migrantov in spremljanja navijačev na vlakih ter za vaje v primeru železniške nesreče, demonstracij, terorističnega napada ali talske situacije idr.), so njihovo ponudbo z veseljem sprejeli in izrazili interes za njeno namestitev v Vadbeni center Gotenica.

Pred tem, je bilo potrebno za ”gomulko” urediti še prostor. Pri tem je pomagala inženirska četa Slovenske vojske, ki je na podlagi sporazuma o medsebojnem sodelovanju na predvidenem zemljišču marca letos poskrbela za izkop in pripravo podloge za namestitev železniških tirov. V zameno bodo uslužbencem Ministrstva za obrambo in vojske zagotovili brezplačno izpopolnjevanje in usposabljanje njihovih zaposlenih na tej vlakovni kompoziciji.

Nadaljnja dela so prevzeli zaposleni Slovenskih železnic, ki so s pomočjo podjetij za izredne prevoze in uporabo avtodvigal poskrbeli za namestitev vlakovne kompozicije na železniške tire. Pri projektu pa so pomagali tudi zaposleni iz Policije in Direktorata za logistiko in nabavo MNZ, Sektorja za oskrbo Gotenica. Vsa dela v zvezi z namestitvijo “gomulke” v vadbenem centru je koordiniral Rajko Likozar Šimunkovič iz Uprave uniformirane policije GPU.

Rocco
foto: policija.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button