Mini ProjektNasveti in varnost

Mini in zavarovanje

Ko avtomobilu navdahnete (novo) življenje, ga postavite na cesto sledi obvezno zavarovanje …

Avtomobilsko zavarovanje sodi v redko kategorijo „morati“ … No, vsaj obvezno zavarovanje. Brez zavarovanja ni muzike … v avtomobilu … premikajočem … tehnično-formalno izpravnem. In vsako leto se pojavijo enake dileme. Kaj vse zavarovati pri avtomobilu. Je kasko še upravičen izdatek, ali bi morda raje zavarovali samo parkirišče. Morda pa raje samo stekla in divjad. S podobnim vprašanjem smo se soočili tudi v našem uredništvu. Koliko „nalepk“ varnosti (in mirnih noči) naj prilepimo na Minija.

Za pomoč smo se obrnili na največjo slovensko zavarovalnico Triglav, ki so nam odstrnili kar nekaj vprašanj, ki so bdeli nad našimi glavami. Cene takšnega Minija kot je trenutno pri nas v uredništvu se gibljejo med dvema in šestimi tisočaki. Večina z bistveno več kilometri, predvsem pa v bistveno slabšem stanju. Kako se torej lotiti zavarovanja?

Pri Zavarovalnici Triglav so nam pripravili dva izračuna avtomobilskega zavarovanja, in sicer enega z najnujnejšim in drugega, ki vsebuje tudi avtomobilski kasko.

PRVI IZRAČUN:

aod – Zavarovanje avtomobilske odgovornosti po pogojih PG-aod/22-3 na zavarovalno vsoto za škodo zaradi (473,11 evrov):

  • smrti, telesnih poškodb in prizadetega zdravja v znesku 5.240.000
  • uničenja in poškodovanja stvari v znesku 1.050.000

aop – Zavarovanje voznika za škodo zaradi telesnih poškodb po pogojih PG-aop/22-3 na zavarovalno vsoto v znesku 100.000 (40,46 evrov).

aas – Zavarovanje avtomobilske asistence mini po pogojih PG-aas-mini/22-3 (29,70 evrov)

SKUPAJ z vključenimi popusti (v našem primeru gre za 0 % bonus) 505,24 evrov.

DRUGI IZRAČUN:

aod – Zavarovanje avtomobilske odgovornosti po pogojih PG-aod/22-3 na zavarovalno vsoto za škodo zaradi (473,11 evrov):

  • smrti, telesnih poškodb in prizadetega zdravja v znesku 5.240.000
  • uničenja in poškodovanja stvari v znesku 1.050.000

aop – Zavarovanje voznika za škodo zaradi telesnih poškodb po pogojih PG-aop/22-3 na zavarovalno vsoto v znesku 100.000 (40,46 evrov).

aka – Zavarovanje avtomobilske kaska po pogojih PG-aka/22-3 (409,77)

Zavarovanje splošnega avtomobilskega kaska z odbitno franšizo 200,00 EUR
Zavarovanje delnega avtomobilskega kaska

– B – požarne nevarnosti in naravne nesreče (63,70)
– K – kraja (22,89)

aas – Zavarovanje avtomobilske asistence mini po pogojih PG-aas-mini/22-3 (26,73 evrov)

SKUPAJ z vključenimi popusti (v našem primeru gre za 0 % bonus) 932,99 evrov.

Informativni izračun za avtomobilsko zavarovanje pri Zavarovalnici Triglav lahko za svoje vozilo pridobite kar po spletu, kjer lahko zavarovanje (tudi kasko) prav tako v nekaj korakih tudi sklenete.

Če redno uporabljate aplikacijo DRAJV – aplikacijo, ki meri, kako varen voznik ste – lahko strošek zavarovanja avtomobilske odgovornosti in zavarovanje avtomobilskega kaska znižate do 25 %, če imate vi ali vaši najbližji zavarovanja v Triglav kompletu, pa ste deležni do dodatnih 40 % popusta.

Marsikdo ne ve, ampak po 20 letih avtomobili (lahko) postanejo novodobniki (newtimerji). Seveda med novodobnike ne sodijo ravno vsi avtomobili, ki jih skupaj držita še barva in Božja milost, temveč morate pri SVAMZ-u (Slovenska veteranska avto moto zveza) dobiti certifikat. Slednjega, vsaj po naših podatkih, podelijo le vsakemu četrtemu vozilu, ki ga prejmejo na tehnično ocenjevanje. V kolikor boste prejeli certifikat, vam pri Zavarovalnici Triglav pripada na AO še 25 % dodatnega popusta. V kolikor gre za starodobnika, torej vozilo staro 30 let in več z veljavnim certifikatom FIVE, pa boste prejeli 85 % popust.

Jaka Klement, direktor avtomobilskih zavarovanj pri Zavarovalnici Triglav, je ob tem še predlagal, da je lepo ohranjenega klasika zagotovo modro zavarovati tudi kasko, saj boste v primeru smole (kraja, poškodbe po vaši krivdi …) dobili povrnjen vsaj del vrednosti vozila, vi pa boste bolj mirno spali. Ob tem je še dodal, da je zelo smotrno vzeti avtomobilsko asistenco, ki pri Zavarovalnici Triglav ni pogojena s starostjo vozila (pri številnih drugih zavarovalnicah po 20 letih starosti vozila ne boste več mogli doplačati za asistenco), lahko pa izbirate med dvema asistencama, in sicer takšno, ki krije stroške prevoza do 500 kilometrov in drugo, ki krije stroške prevoza vozila do razdalje 2.000 kilometrov.

Seveda je odločitev odvisna od potreb in finančnih zmožnosti vsakega posameznika posebej. Mi smo se sicer odločili za osnovni paket, k odločitvi pa je botrovalo predvsem dejstvo, da se z vozilom ne vozimo ravno pogosto, v času mirovanja pa smo našemu Miniju našli še streho nad „glavo“ (op. a. garažo). V kolikor bi bil avtomobil izpostavljen blokovskim parkiriščem in ne bi bil tako „salonsko“ vozilo, bi zagotovo svoj pogled usmerili proti možnosti številka 2.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button