Nasveti in varnostVarnost

Jutri napoči 15. november. Ste že zamenjali pnevmatike?

Priprava na zimo seveda ne pomeni le menjave pnevmatik, na vožnjo v zimskih razmerah se moramo pripraviti tudi vozniki.

S 15. novembrom morajo imeti naši jekleni konjički zimske pnevmatike oziroma ustrezno zimsko opremo. Ta je za motorna in priklopna vozila v cestnem prometu po zakonu obvezna vse do 15. marca naslednje leto, pa tudi v zimskih razmerah.

Čeprav je bil minuli mesec razmeroma topel in je v teh dneh zasnežilo le nekatere gorske vrhove, pa je dejstvo, da se je treba pripraviti na zahtevnejše prometne razmere. Že zdaj je za vožnjo, tudi v nižjih predelih, lahko nevarna kombinacija megle, dežja in nizkih temperatur, zaradi katere je površina cestišča spolzka ali celo zaledeni.

Zakon o pravilih cestnega prometa v 29. členu določa, da morajo biti motorna in priklopna vozila med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta opremljena s predpisano zimsko opremo. Poleg tega pa morajo imeti vozila zimsko opremo tudi izven tega datuma, če so zimske razmere. Torej tedaj, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledna deska) ali poledenelo (poledica).

Opozarjamo tudi na vidljivost. Pred vožnjo je treba dobro očistiti vsa stekla na vozilu, saj je vožnja z zaledenelimi ali zarošenimi stekli nevarna, in zagotoviti, da se z vozila ne bodo raztresali sneg, led, voda ali druge snovi.

Ob svojem rednem delu pri nadzoru cestnega prometa, policisti preverjajo vso našteto opremljenost vozil s predpisano zimsko opremo, a vsekakor je bolj kot v izogib kazni, pomembna vaša varnost, zato pravočasno preverite, ali je vaše vozilo tehnično brezhibno, in poskrbite za zimsko opremo (poleg pnevmatik preverite tudi zavore, svetlobne naprave in drugo opremo).

Rocco
vir: Regia

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button