Nasveti in varnostVarnost

Celjani klavrno upoštevajo cestno prometne predpise

Med nadzorom prometa na Celjskem v treh urah zaznali kar 127 kršitev cestnoprometnih predpisov.

Letos je v prometnih nesrečah na območju Policijske uprave Celje umrlo že devet ljudi, od tega štirje vozniki enoslednih vozil in dve peški. Oboji sodijo med najranljivejše udeležence cestnega prometa.

Prav zato so celjski policisti, 6. julija 2022, med 8. in 11. uro na celotnem območju uprave izvajali t. i. ad hoc nadzor cestnega prometa s poudarkom na varnosti pešcev, kolesarjev, voznikov motornih koles in mopedov ter e-skirojev.

V samo treh urah so zaznali 127 kršitev cestnoprometnih predpisov. Največ, kar 55, je bilo prekoračitev hitrosti, 48 voznikov ni uporabljalo varnostnih pasov, 11 prekrškov so storili kolesarji, 5 vozniki lahkih motornih vozil in 8 prekrškov motoristi. 77 kršiteljem so izdali plačilne naloge, dva tuja voznika sta globo poravnala na kraju, 48 so jih opozorili.

Predstavnik celjske policijske uprave Edi Baumkirher je opozoril voznike osebnih in tovornih vozil, naj bodo pozorni na najbolj ranljive udeležence cestnega prometa, torej pešce in voznike enoslednih vozil, ki jih je v teh poletnih dneh veliko na cestah. Pozval pa je tudi pešce in voznike enoslednih vozil, naj skrbijo za svojo varnost s spoštovanjem cestnoprometnih predpisov, strpnostjo, uporabo namenskih površin in uporabo zaščitnih sredstev.

Opozoril je, da je pri voznikih mopedov, ki dosegajo hitrost do 25km/h, obvezna uporabe zaščitnih čelad za vse, ne glede na starost. Pri voznikih e-skirojev je uporaba čelade sicer obvezna le do 18. leta starosti, bilo pa bi zelo dobrodošlo, da bi jo uporabljali vsi uporabniki, ne glede na starost.

Posebej je izpostavil problematiko alkohola. Letos se je delež alkoholiziranih voznikov povečal z lanskih 8 na 11 odstotkov, posebej zaskrbljujoče pa je dejstvo, da je bila letos pod vplivom alkohola skoraj polovica povzročiteljev najhujših prometnih nesreč.

Miran Gaberšek pa je poudaril, da se na Mestni občini Celje zelo zavedajo pomena varnosti v cestnem prometu. Leta 2017 so pripravili načrt celostne prometne strategije, saj so želeli povečati varnost pešcev in kolesarjev, povečati pretočnost prometa in v mestnem jedru zmanjšati število motornih vozil. V letu 2019 je zaživel projekt Celebus, zelo se je prijela izposoja koles, imenovana kolesCE, kjer si je 220 koles možno izposoditi na 35 lokacijah. Uporablja jih 11.000 zadovoljnih uporabnikov. V zadnjih petih letih so uredili dobrih 30 km površin za kolesarje. Sem sodijo kolesarske poti, steze in kolesarski pasovi. Z vsem navedenim so veliko prispevali k spremembi potovalnih navad Celjanov in njihovi varnosti.

Policisti pozivajo vse udeležence cestnega prometa, naj bodo v prometu strpni, odgovorni, naj upoštevajo predpise in naj skrbijo tako za svojo varnost kot za varnost ostalih udeležencev cestnega prometa.

Rocco
foto: policija.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button