NoviceUre

Yema Superman 500

Obuditev ikonične francoske potapljaške ure.

Yema Superman je premiero ugledala leta 1963 kot profesionalna potapljaška ura. Zdaj ikona z zaklepom lunete ob 3. uri, je v tistem času predstavila eno prvih rešitev problema nenamernega zasuka lunete med potapljanjem. Tekom let so sledile številne prenovljene izdaje h katerim se zdaj pridružuje popolnoma novi Superman 500.

Okrepljeni potapljač z bogato dediščino je na voljo v dveh barvah, črni in “skrivnostni” modri ter dveh dimenzijskih referencah ohišja s premerom 39 mm ali 41 mm. Za nameček bosta oba opremljena s hišnim avtomatskim mehanizmom, kalibra YEMA 2000. Ta bije s 4Hz, vsebuje 29-draguljev ter se predstavlja v svoji drugi generaciji (brez komponent Sellita) z 42-urno zalogo energije navitja. Yema Superman 500 je na voljo v naboru različnih paščkov in sicer vintage rjavo usnje, črni kavčuk ali zapestnica iz nerjavečega jekla z zaponko na preklop ter potapljaškim podaljškom. Francoska blagovna znamka bo za piko na i prvih 200 primerkov oštevilčila z gravuro na hrbtni strani ohišja – od 001 do 200.

Kaj novega še prinaša Yema Superman 500? Med novitete zagotovo spada objemka lunete. Že vse od prvotne izdaje pred skoraj šestimi desetletji je bila deležna kritik, da ni praktična, saj ni omogočala nastavitve lunete v vodi. Zdaj so to pomanjkljivost rešili z dodatkom novega tesnila 3BAR v položaju odvite krone, medtem ko se je izboljšala tudi stabilnost same objemke.

Potem je seveda tu še povečana vodotesnost. Standard 300 m, ki so ga nosili vsi prejšnji modeli Supermana, je bil v tem najnovejšem modelu povečan na 500 m. Yema je to dosegla z dvema novima tehničnima rešitvama. Prva povzema rahlo razširitev in sploščitev safirne kupole. Čeprav kristal ostaja enake debeline 2,6 mm, bo zaradi njegove nove oblike veliko bolj odporen na atmosferski tlak. Zadnji del ohišja pa predstavlja drugo spremembo. Debelina pokrova je namreč poskočila z 1,5 mm na 2,2 mm.

Podjetje Yema se je v zadnjih letih razvilo v spodobno urarsko znamko, sploh z nedavnim razvojem lastnih kalibrov in predstavljenim tehničnim napredkom, kot ga vidimo v Supermanu 500. S postavljeno ceno malenkost nad 1.000 evri Yema Superman 500 meče rokavico konkurentom na vstopni prag v svet potapljaških ur.

Rocco
foto: Yema

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button