NoviceUre

Yema Flygraf Navigator

Pilotski kronograf, ki olajša hitre izračune med letom.

Francosko znamko Yema smo spoznali po precej čednih in vojaško zasnovanih časomerih, pretežno potapljaškega kova, katerega preizkus si lahko preberete tukaj. Zdaj se proizvajalec podaja nad oblake, z lansiranjem novega Yema Flygraf Navigatorja.

Polirano ohišje modela Flygraf Navigator je izdelano iz nerjavečega jekla in meri razumnih 40 mm v premer ter 13,9 mm v višino. Dvosmerno vrtljiva luneta ima srebrno-modri aluminijasti vložek, s tahimetrično lestvico v modrem delu in sekundarno lestvico v srebrnem delu. Slednja je uporabna za izračun porabe goriva, pretvorb (navtičnih) milj v kilometre in še kakšno reč. Izvlečno krono obdaja par ščitnikov in preprosta gumba za uporabljanje kronografa. Hrbtni del ohišja zaključuje kovinski pokrov z gravuro emblema, medtem ko je vodotesnost odmerjena na 100 metrov.

Veliko se dogaja na matirano modri številčnici pod kupolastim safirnim kristalom, ki gosti celo vrsto indikacij. Vse se začne z osrednjima kazalcema ur in minut v obliki meča, napolnjenima s Super-LumiNovo, ki v slabih svetlobnih pogojih oddaja zeleno barvo. Prikaz aktualnega časa dopolnjuje podštevilčnica s prikazom sekund ob 9 uri.

Za odčitek merjenega časa poskrbi osrednji sekundni kazalec, ki se mu pridružita 30-minutni števec kronografa ob 12. uri in 12-urni števec ob 6. uri. Majhni kazalci na vseh treh pomožnih številčnicah so prav tako obdelani s Super-LumiNovo, katero najdemo tudi na indikatorjih ur in minut. Ob 3. uri je mesto za prikaz dneva in datuma z imenom blagovne znamke. Za konec pa obrobo številčnice dopolnjuje nagnjenja prirobnica z belo-modro navigacijsko lestvico, ki se barvno ujema z luneto.

Pod kovinskim zadnjim delom ohišja, okrašenim z zgodovinskim grbom Yema, tiktaka dobro znani avtomatski kronografski mehanizem, kaliber Valjoux 7750. Mehanizem sestavlja 25 draguljev in bije s frekvenco 28.800 alternanc na uro. Velik in težak rotor mehanizma pa lahko navije do 48 ur rezerve energije. Zanimiv detajl je možnost, da lahko izbirate med dnevno ploščo v angleškem ali francoskem jeziku.

Yema Flygraf Navigator je na voljo v treh kombinacijah in sicer z zapestnico s tremi členi iz nerjavečega jekla z brušenim in poliranim zaključkom ter zložljivo zaponko. Druga možnost je črn gumijast pašček z zložljivo zaponko. Tretja opcija pa je črn perforiran usnjen pašček s standardno zaponko. Časomer je že na voljo za prednaročilo, dobave pa naj bi se začele decembra 2022, po maloprodajni ceni 1.849 evrov z usnjem, 1.949 evrov z zapestnico in 1.990 evrov z gumijastim paščkom.

Rocco
foto: Yema

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button