UreZanimivosti

Ura, ki ”teče” na zrak!

Izjemna zgodba o kreaciji namizne ure Jaeger-LeCoultre Atmos.

Od trenutka, ko je leta 1928 ura Atmos prvič ugledala luč sveta, je postala predmet fascinacije. Mehanizem z navidez čarobnemu načinu delovanja še danes jemlje dih.

Človeštvo že dolgo navdušuje zamisel o večnih motorjih – napravah, ki delujejo avtonomno in za vedno, brez zunanjega vira energije. Perpetum mobile. Toda še nikomur ga ni uspelo izdelati. Iz preprostega razloga, ker je to po zakonih fizike nemogoče. Vendar švicarski urar Jaeger-LeCoultre dokazuje nasprotno. Mojstri so sposobni izdelati napravo, ki je bližje trajnemu delovanju kot kateri koli drug mehanizem, ki je bil do danes ustvarjen – uro Atmos.

Izum, za katerega se zdi, da kljubuje zakonom fizike, saj lahko deluje (prikazuje čas) stoletja brez potrebe po kakršnem koli običajnem viru energije oziroma navijanju mehanizma. Skrivnost je v tem, da mehanizem poganja normalno, vsakodnevno nihanje temperature zraka. Za zagotovitev nemotenega delovanja mehanizma zadostuje sprememba le za eno stopinjo Celzija, kar doprinese za dva dni teka kazalcev ure.

Več kot devet desetletij po izumu, ura Atmos ostaja edinstven in čustveno odmeven čuvaj časa – čudovit poklon dizajnu, tehnični virtuoznosti ter tradiciji, ki očara z lepoto svoje oblike, mirnim gibanjem ravnotežnega kolesa in skrivnostjo njegovega delovanja.

Letos se bo Jaeger-LeCoultre poklonil Atmosu na prireditvi Homo Faber, ki poudarja pomen varovanja obrti, tako da te časovno preverjene veščine naredi ekonomsko rentabilne in zagotovi njihovo prenašanje na nove generacije – s čimer spodbuja bolj človeško, vključujočo in trajnostno prihodnost.

Jaeger-LeCoultre, ki je bil izbran zaradi svoje izjemne umetniške obrti v urarstvu in je eden izmed 14 luksuznih hišnih podjetij, bo na razstavi Genealogies of Ornament predstavljal poklon zapletenim obrtnim veščinam, katere se skrivajo za ustvarjanjem luksuznih časomerov.

Atmos, ura in predmet v enaki meri, je po vsem svetu priznana kot simbol švicarske obrti in iznajdljivosti. Dogodek Homo Faber bo potekal od 10. aprila do 1. maja na otoku S. Giorgio Maggiore v Benetkah.

Rocco
foto: JLC

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button