NoviceUre

Slowatch 1991: To so zapestne ure z letnico 2021

Mudili smo se v butiku Slowatch 1991, kjer smo si pobližje ogledali letošnje novosti za zapestja.

Breguet

Adam Louis Breguet je bil eden bolj zaslužnih mož v urarstvu, saj mu je poleg vseh inovacij in izumov (tudi helikopterji in letala), ure uspelo približati ”vplivnežem” kot sta Winston Churchill in Nalopeon Bonaparte, ki je kasneje naročil izdelavo ur za svoje generale.

Breguet se lahko pohvali s številnimi doprinosi k izboljšavi mehanskih ur. Med drugim je izdeloval najbolj zapleteno in posledično drago žepno uro za Marie Antoinette, katero je po 44-letih dokončal njegov sin. Zdaj je njegova dela mogoče občudovati v vseh Breguetovih kolekcijah.

Reine de Naples

Najbolj prepoznavna je definitivno prva zapestna ura v obliki ”jajca”. Zapestna ura, poimenovana po Carolini Murat, mlajši sestri Napoleona I ter kraljici Naplesa (po francosko Reine de Naples), se poklanja prvi uri, ki jo je zasnoval Abraham-Louis Breguet. Nemudoma prepoznavna ura zaradi svoje ovalne oblike je bila do zdaj predstavljena v številnih variacijah in različnih dimenzij.

Pod safirnim steklom hrbtne strani nahaja motor znamke Breguet, avtomatski mehanizem kalibra 537/3, opremljen s silikonskim izhodnim kolesom, linijsko švicarsko ročico in vzmetjo. Deluje s frekvenco 3,5 Hz ter ima 45 ur rezerve moči.

Marine Alarme Musicale

Najnovejša letošnja novica iz Bregueta o ”potapljaški” uri z alarmno glasbo je, da lahko modele iz rdečega in belega zlata zdaj nosimo tudi na zapestnici.

Musicale Marine Alarme Musicale ima mehanizem z več funkcijami – poleg alarma (ki zvoni na gongu) in ga poganja lasten namenski bočni vzmet, imamo ob 9. uri drugo indikacijo časovnega pasu, za katerega je prikaz nastavljenega alarma viden ob 3. uri. Ob 12. uri se nahaja majhno okno, ki prikazuje, ali je alarm aktiviran ali ne, in nazadnje (in precej koristno), obstaja indikator rezerve moči za funkcijo alarma med 9. in 12. uro.

Tradition

Skeletno ohišje, petični materiali, vrhunsko izdelani mehanizmi z zahtevnimi komplikacijami. Ohranjanje tradicije na visokem nivoju. Besede so odveč, zato se kreacije oglejte v galeriji:

Breitling

(Super) Chronomat

Breitling Super Chronomat, s premerom ohišja 44 milimetrov, dopolnjuje lani osveženo kolekcijo Chronomat z dimenzijami 32, 36 ter 42 milimetrov.

Super Chronomat B01 44 je na voljo v šestih različicah. Z modro ali črno izbiro številčnice je možno kombinirati kovinsko zapestnico ali barvno ujemajoči tekstilni pašček z gumiranim notranjim delom. Pri Super Chronomatu s črno številčnico lahko opcijsko izberemo kovinsko zapestnico s prikazom drugega časa. Zadnja variacija pa vsebuje bogato rjavo številčnico in ohišje iz 18k rdečega zlata.

Vse ure poganja COSC-certificiran Breitlingov hišni kaliber 01, ki zagotavlja približno 70 ur rezerve moči. Za Breitling Super Chronomat B01 44 s črno številčnico in paščkom je potrebno odšteti 8.150 evrov. Izbira kovinske zapestnice ceno dvigne za 350 evrov, 9.700 evrov pa vas bo stala zapestnica s prikazom drugega časa.

Premier Heritage B25 Datora 42

To je ura, ki je pojem prestiža, elegance, brezčasnosti in kompleksnosti merjenja časa na moškem zapestju. Ikonična podoba je ujeta v ohišje s premerom 42 milimetrov in debelino 15 milimetrov. Simetrična številčnica ima ob robu tahimetrično skalo. Na mestu 3. in 9. ure se nahajata števca kronografa. Območje 6. ure zapolnjuje prikaz luninih men ter datuma. Pod 12. uro se v okenčkih prikazujejo dnevi tedna ter meseci.

Datora 42 je na voljo v dveh kombinacijah in sicer s kovinskim ohišjem ter bakreno številčnico, kot je predstavljena v spodnji galeriji, ter ohišjem iz rdečega zlata in srebrno številčnico. Brezčasna Breitlingova kombinacija vas bo stala nekaj več kot 11.350 evrov oziroma vsaj 21 tisočakov, če se odločite za zlato ohišje.

Chopard

Happy Sport

Leta 1993 je si Caroline Scheufele zamislila športno uro, ki temelji na edinstveni in eksplozivni kombinaciji jekla in diamantov. Rodila se je kolekcija Happy Sport, ki je nemudoma osvojila ženska srca ter postala ikona, tudi zavoljo plesočih diamantov – Happy Diamonds, ki se pojavljajo na številčnici časomera, kot prima balerine, ki se prosto vrtijo med dvema safirnima kristaloma.

Na voljo so številne barvne kombinacije številčnic, zapestnic oziroma paščkov kot material ohišja ter nenazadnje ponudba različnih dimenzij: 30, 33 in 36 mm. Glede na izvedbo za prikaz časa skrbi ali kvarčni ali avtomatski mehanizem. Slednji poganja uro z zlatim ohišjem ter črnim usnjenim paščkom, medtem ko damsko uro z rdečim paščkom poganja kvarčni mehanizem. Cena omenjenih modelov znaša 6.300 evrov ter 15.200 evrov, kolikor je potrebno odšteti za kombinacijo zlata ter butičnih diamantov.

Hublot

Švicarski urar dominira tržišču ur s svojo kreativnostjo in kot navajajo, umetnostjo fuzije. Gre za to, da precej radi eksperimentirajo z materiali, kakor tudi s samo prezenco časomera. Za njihove kolekcije Big Bang, Classic Fusion ter Spirit of the Bang ste najverjetneje že slišali, malo bolj v ozadju pa se zadržujeta dve sorazmerno zanimivi Big Bangovi liniji.

Meca-10

Za velika zapestja ali tiste, ki prisegate na masivne ure, bo pravi naslov Hublot Meca-10. Zajeten kos titana meri 45 milimetrov v diagonalo, v sredini katere se nahaja mogočen mehanizem s kar 10-dnevno zalogo energije. Le-tega je mogoče opazovati z vseh strani, saj je številčnica skeletne zasnove, medtem ko hrbtno stran krasi safirni kristal. Kljub zajetnim dimenzijam je nošnja lahkotna zavoljo lastnosti titana ter nameščenega paščka iz kavčuka. Slednji je hitro zamenljiv s sistemom One-Click in tako omogoča številne možnosti individualizacije. Osnovna cena modela iz titana, kakršen je tukaj v galeriji znaša dobrih 18 tisočakov. Izbira keramičnega ali zlatega ohišja pa stopničko postavi višje.

One-Click

Še ena ”manjša” različica ikoničnega Big Banga. Linija One-Click primarno stavi na kupce, ki želijo pogosto menjavati paščke ter jih usklajevati z dnevno garderobo. Seveda je s tem žogica podana nežnejšemu spolu, k čemur dodatno nakazuje luneta posuta z diamanti. Skratka, One-Click ponuja 23 različnih modelov in nepregledno število kombinacij zapestnic. Še nekaj cifer. Ohišje je dimenzije 39 milimetrov, vodotesnost je odmerjena na 100 metrov, avtomatski mehanizem pa premore do 50 ur rezerve energije. Cena? Vstopna okoli 12 tisočakov.

Jaeger-LeCoultre

Urar urarjev je masovno prepoznan po markantnem modelu Reverso iz leta 1931. Pravokotna zasnova z uporabljeno metodo zlatega reza prevzame skoraj vsakogar. Čeprav ta model predstavlja le majhen košček celotne znamke in njenega poslanstva, je dovolj, da se pravi ljubitelj poda v ”zajčjo luknjo” ter prične z raziskovanjem znamke Jaeger-LeCoultre.

Reverso

Hitra lekcija zgodovine. V Indiji so oficirji igrali polo in glej ga zlomka, uram so se zaporedoma uničevale. Vse ostalo je zgodovina. Reverso je torej v prvi vrsti športna ura, saj so jo uporabljali med aktivnostmi, a se ji je kasneje bolj prilegel eleganten prizvok. Kvarčni, ročno navijalni ali avtomatski Reverso je dandanes ura z diskretno, vendar močno prezenco. Za pravo izkušnjo Reversa priporočam izbor modela Duoface, in kot že samo ime pove, ima ura dve strani. Kulsko, predvsem pa priročno, saj tale prizkušen ponuja funkcijo dvojnega časa (GMT). Za izbran okus je na voljo še prikaz luninih men, tourbillon ali ”minute repeater”.

Master in Polaris

Kot že rečeno, se preostalim kolekcijam Jaeger-LeCoutre večkrat dela krivica, saj le redki, poleg Reversa, najdejo še Master ali Polaris. Linija Master ponuja klasična, elegantno zasnovana okrogla ohišja v katerih najdejo mesto zapleteni mehanizmi. Kaj drugega tako ali tako ne gre pričakovati od urarja vseh urarjev.

Po drugi strani pa Polaris prinaša na prvi pogled precej preprost časomer, ki poleg potapljaških lastnosti vsebuje specifikacije visoke horologije.

Longines

Spirit

Zgodovinsko gledano je Longines velikokrat spremljal legendarne pionirje, med osvajanjem neba, kopnega in morja. Danes blagovna znamka ”peščene ure s krili” črpa navdih iz te dediščine za ustvarjanje nove kolekcije Longines Spirit. Ta zbirka povezuje zgodovino z inovacijami tako, da združuje sklice na slavne dni letalstva z današnjimi estetskimi in tehničnimi zahtevami. Ustvarjeni časomeri so pričevanje pionirskega duha, ki navdihuje blagovno znamko že od njenih prvih dni.

V kolekciji Longines Spirit tako najdemo klasično zasnovo s tremi kazalci v ohišju premera 40 in 42 milimetrov ter kronograf v 42-milimetrskem ohišju. Ponujene so štiri barve številčnic – črna, srebrna, modra in zelena. Opcijsko se lahko odločimo za različico iz titana, dočim se vse ure kolekcije pohvalijo s kronometrskim certifikatom, kar pomeni, da bodo le redko prehitevale ali zaostajale. Logines Spirit je na voljo od 1.900 evrov, kolikor stane vstopni ”drei hander”, do 3.000 evrov za kronografsko verzijo.

TAG Heuer

Aquaracer

Potapljaška ura znamke TAG Heuer je postala precej bolj oglata in elegantnejša, predvsem na račun tanjšega in lažjega ohišja, ki ima nekoliko nagnjena ušesa in bo tako bolje in nižje sedel na različne velikosti zapestij. Poleg 43 milimetrskega ohišja, je odslej na voljo tudi manjše s premerom 36-milimetrov.

Novega Aquaracerja boste prepoznali po nadgrajenem estetskem videzu. Poleg zajetnejše zaščite krone, boste opazili ožjo dodekagonsko (12-kotno) luneto z elegantnimi številkami skale, katera se ponaša z nazobčanim robom za boljši oprijem. Na številčnici, ki jo je mogoče dobiti v modri, črni ali srebrni barvi, so črtne indikatorje ur zamenjali oktagoni, medtem ko so vzdolžne črte vgravirane gobje. Pozorno oko bo ujelo, da se je datum preselil na območje 6. ure.

Na zadnji strani ohišja se nahaja legendarna gravura potapljaške čelade, ki modele Aquaracer spremlja že vse od leta 2004. V notranjosti se nahaja avtomatski mehanizem Caliber 5 z 42-urno rezervno energije. Vodotestnost je odmerjena na 300 metrov. Zapestna ura je na voljo na jekleni zapestnici z zaponko, ki omogoča do 1,5-centimetra fine nastavitve.

Za Aquaracerja s 36 mm ohišjem je potrebno odšteti vsaj 2.650 evrov, večji 43 mm pa se ceni na 2.850 evrov. Izvedba iz titana z zeleno številčnico stane 4.000 evrov.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button