TestiUre

REC The P-51 Little Red in Green Hornet

Trenutne razmere na evropskem avtomobilskem tržišču definitivno niso po godu ljubiteljem bencinskih hlapov. Zmanjševanje izpustov, nižanje decibelov, uvajanje umetne inteligence ter elektrifikacija vozil, zatirajo strast številnih avtomobilskih zanesenjakov. Škoda, vendar, ali obstaja še kakšna stvar, v katero bi lahko shranili štirikolesne emocije?

Lastništvo avtomobila je iz leta v leto vse manj aktualno, kar sovpada s splošnim interesom javnosti za področje avtomobilizma. Z ostrimi političnimi očitki ter okoljevarstvenimi zakoni, se strastni oboževalci vse redkeje odločijo za nakup enega in edinega omiljenega vozila iz otroških dni. Sam pa menim, da ti zapriseženi avtomobilisti še ne smejo vreči puške v koruzo, saj mogoče obstaja način, kjer so lahko vsak dan v stiku s štirikolesno legendo s posterja, ki je vso mladost visel na steni otroške sobe.

Gledano tako ali drugače, je zapestna ura ena lepših stvari, ki poleg časa, prikazuje oziroma shrani spomine. V naši bližine je strnjena misel na ljubljeno osebo, ključen življenjski dogodek ali pa v tem primeru, avtomobilsko ikono svetovnega formata – Ford Mustang.

Ameriške sanje.

Kdor ne pozna najbolje prodajanega športnega vozila na svetu ter idiličnega sopotnika na Route 66, naj se javi v komentar. Mustang prve generacije je nemudoma postal uspešnica, in ta vsemogočni duh je med privrženci prisoten še danes. A kot že omenjeno, bi si marsikdo želel v svoji bližini imeti Mustanga, vendar je do zdaj bilo to skoraj da nemogoče.

Dansko podjetje REC Watches je pred leti prišlo na zanimivo idejo – legendarni avtomobili lahko naprej ”živijo” v zapestnih urah. V želji dobre zgodbe so poiskali najbolj legendarna modela Little Red in Green Hornet, eksperimentalni vozili znanega predelovalca Carola Shelbyja. Little Red je dobil motor zmagovalnega dirkalnika GT40, medtem ko je Green Hornet bil prvi avtomobil z elektronskim vbrizgom goriva.

Avtomobila sta bila 50 let pozabljena, kmalu po njuni najdbi leta 2018, pa sta bila popolnoma restavriranima s strani Forda. Na tem mestu je pristopilo podjetje REC Watches (Recover, Recycle, Reclaim – REC), ki je materialu zapuščenih Mustangov povrnilo namen, ga obnovilo ter mu podelilo drugo življenje na številčnici časomera.

Avtomobilska zgodovina na zapestju

Reciklirana številčnica iz vratne panele najdenega avtomobila je zgolj ena plat celotne zgodbe. Odprtje zanimive kovinske embalaže razkrije pogled na dva interesantna časomera, ki domujeta v reciklirani kartonasti embalaži, v kateri so priloženi reciklirani lističi s kratkimi osnovnimi navodili (podrobnejša na voljo na spletu preko QR kode) in specifikacijami. Ne manjka kartonček s serijsko številko Mustanga – tisti, ki je doniral kovino za številčnico časomera, kateri v sebi skrivata delčke avtomobilistične dediščine.

Tako P-51 Little Red kot P-51 Green Hornet se ponašata z enakimi splošnimi specifikacijami, kar pomeni, da ima ohišje premera 42 milimetrov in višino 13,35 milimetrov. Masa znaša 122 gramov, pas v širino meri 22 milimetrov. V notranjosti se nahaja švicarski avtomatski mehanizem z 42 urno zalogo energije, vodotesnost ohišja pa je odmerjena na 50 metrov. Vsi ostali elementi so unikatni za posamezno izvedbo.

Little Red ponuja rdeče črno kombinacijo, sivo zelena je rezervirana na verzijo Green Hornet. Levi in desni bok ohišja se ponaša z imitacijo sprednjih in zadnjih luči, katerih oblika je vezana na izvedbo Mustanga. Precej domiselna je zasnova krone, ki reprezentira značilno 5-krako aluminijasto platišče, v sredini pa se namesto sikajoče Shelbyjeve kobre nahaja logotip REC Watches.

Poznavalci ameriške ikone boste hitro ugotovili izvor prikaza rezerve energije ter okrogel portal s sekundnim kazalcem, skozi katerega se vidi delček mehanizma. Ljubitelji detajlov lahko občudujejo nihanje kazalca za stanje rezerve navitja. Za celostno prezenco ure poskrbita usnjena paščka, ki sta ukrojena po vzorcu s sedeža. Impresivno, kot tudi dejstvo, da sta zapestni uri izdani v omejenem številu 500 kosov – 282 kosov verzije Green Hornet ter 318 kosov različice Little Red. Za nameček si lahko bodoči lastnik ob naročilu izbere zaporedno številko primerka.

Od lastnika do prikritega oboževalca v pisarni.

Menim, da se takšen časomer dobro poda lastniku kakšnega klasičnega Mustanga, a nekako bolj zažge, če to uro nosiš v pisarni. V urejenem delovnem okolju, se v zapestni uri elegantno skrijejo imetnikove želje in strasti.

Uri P-51 sta dimenzijsko precej nevtralni, kar pomeni, da dobro sedeta na večino zapestij. Mogoče na večjih (+18 cm) delujeta nekoliko majhno, a kljub temu ohranjata svoje poslanstvo. Brez težav obe limitirani izvedbi pristojita dnevnemu športnemu ali poslovnemu slogu, pravzaprav bi ju lahko nadeli tudi ob kakšni resnejši slovesnosti, saj bodo njun razuzdani karakter prepoznali le zagreti privrženci ameriškega mišičnjaka.

Številnim izdelkom za dekoracijo doma z logotipom drvečega konja, strokovnim avtomobilskim čtivom, vrhunskim LEGO kreacijam, se pridružuje še v vseh pogledih unikatna zapestna ura.

Posledično za privržence oktanov, tehno-romantike in ljubitelje avtomobilske erotike še ostaja upanje, ki lahko v določeni meri nadomesti željo po lastništvu Mustanga, saj je v urah REC Watches The P-51 Little Red in Green Hornet, duh ameriških cestnih ikon zapakiran v imenitno kreacijo.

Rocco
foto: caranduser.com

SPECIFIKACIJE – REC The P-51 Little Red in Green Hornet

Ohišje 42 mm premer; 13,35 mm višina; 48,5 mm razdalja med ušesi (lug to lug); 122 g; kovinsko ohišje – visoko polirano; 50 m vodotesnost
Številčnica Ročno izdelana kovinska številčnica iz prototipa EXP500 Shelby iz leta 1967 – Little Red; Ročno izdelana kovinska številčnica, izrezana neposredno iz prototipa Green Hornet iz leta 1968 Shelby EXP500
Mehanizem Swiss technology production kaliber STP2-12-13; avtomatski, samonavijalni; 36 draguljev, 42-urna rezerva energije
Pas Črn usnjen pas s sistemom za hitro menjavo – Little Red; Siv usnjen pas s črnim vložkom in sistemom za hitro menjavo. Dimenzija 22 mm, kovinska zaponka.
Cena 1.439 €

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button