NoviceUre

Prvi stik z zapestjem: Maurice Lacroix Pontos S Diver

V dunajski hiši morij smo pobližje spoznali novo potapljaško kolekcijo urarja iz švicarske regije Jura.

Znamka Maurice Lacroix je v zadnjem obdobju v ospredje postavljala kolekcijo Aikon, ki je nekakšna vstopnica v svet športnih prestižnih ur. Kljub temu ima dokaj mlada urarska znamka še en pomemben steber svoje kolekcije, bolj klasično in vsestransko linijo Pontos, kateri se zdaj pridružuje potapljaški Pontos S Diver.

Predstavitev ure, ki jo je organiziral avstrijski distributer Wisa Lux Gmbh, bi težko bila bolj tematsko obarvana. Izbrana lokacija je namreč bil akvarij, ali kot to visoko stavbo Avstrijci poimenujejo ”Hiša morij” (Haus des Meeres). Atrakcija za mlado in staro je zagotovo ena boljših turističnih točk mesta, v kolikor se boste v bližnji prihodnosti odpravljali na Dunaj. Poleg tega pa postreže z bogato bero vodnih živali in plazilcev. Za občutek pripišem, da smo na ”urnem urnem” obhodu akvarija srečali dobrovoljnega krokodila, nepremičnega kuščarja, site morske pse, nejevoljno moreno, ogromno 250 kg težko ribo in zaspano anakondo. Nekaj utrinkov dodajam tukaj, več pa jih najdete spodaj v galeriji.

Maurice Lacroix Pontos S Diver je sodobna različica potapljaške ure s kompresijsko zasnovo tesnjenja, ki nekako spominja na časomere iz 70. let prejšnjega stoletja. To vrsto ohišja je zasnoval Ervin Piquerez, njegova posebnost pa je ta, da ima dve kroni – ena za navijanje mehanizma in nastavitev časa (in datuma, če obstaja), druga pa za upravljanje notranje vrtljive lunete.

In ker smo ravno bili v stavbi z vodo, smo potapljaške specifikacije tudi preizkusili. Demonstracijsko presenečenje je pripravil potapljač, ki nam je skozi steklo razkazoval nove časomere, medtem ko so okoli njega krožile raznorazne morske živali. Kako je vse skupaj izgledalo, si poglejte tukaj:

Za tem smo se odpravili v najvišje, 11. nadstropje, kjer je sledila predstavitev časomera s strani predsednika uprave znamke Stéphana Waserja ter krajši intervju s prijateljico znamke Lidijo Lijić, ki v svoji lasti drži štiri svetovne rekorde ter Guinnesov rekord potapljanje pod ledom. Športnica, ki je prava pustolovka, si je pridobila tudi pilotsko licenco, medtem ko je njen hobi tudi hribolazenje oziroma gorništvo. Po modrih besedah pa so nam naposled le razkrili bistvo večera – nove potapljaške zapestne ure!

Če je imel prvotni model iz leta 2013 premer ohišja 43 mm, zagotavljal vodotesnost do 600 m in opremljen z ventilom za izpust helija, je različica z letnico 2023 bolj vsestranska. Premer je sedaj zmanjšan na 42 mm, ohišja so narejena iz nerjavečega jekla ali brona, in nudijo do 300 m vodotesnosti, odslej na način kompresije in ne več s helijevim ventilom. Trdno hrbtišče ohišja je pritrjeno s šestimi vijaki in ima vtisnjen ML logotipom znamke.

Več informacij o modelu in nakupu dobite v butiku Malalan.

Številčnice Maurice Lacroix Pontos S Diver združujejo vintage elemente z modernimi trendi. Na voljo so tri variacije številčnic, in sicer črno-zrnata ali belo-lakirana v sklopu ohišja iz nerjavečega jekla ter modro-zrnata v bronastem ohišju. Kazalci ur in minut so fasetirani ter prevlečeni s Super-LumiNova. Robovi minutnega kazalca in konica sekundnega kazalca so poudarjeni z ujemajočo se barvo modela. Poleg reliefa številčnice pa dodatno globino številčnice ustvari privzdignjena notranja luneta z minutno skalo.

Potapljaška ura, ki je skorajda ne bi bilo!

Na dogodku smo imeli priložnost poklepetati s predsednikom uprave Stéphanom Waserjem, ki je med drugim razkril, da je bil Pontos S Diver pripravljen že proti koncu leta 2019. Situacija okoli svetovne pandemije pa je nekoliko upočasnila lansiranje, a to je vse prej kot slabo, saj so modelu pred dobre pol leta popolnoma spremenili podobo številčnice, katera naj v ”originalni” podobi ne bi bila dovolj karakterna, oziroma je le-ta bila preveč podobna tisti iz modela Aikon.

Seveda se med pogovorom nismo morali zadržati, da ne bi postavili vprašanje glede razvoja linije Pontos S Diver, na katerega je Stéphan odgovoril sledeče: ”Zasnova produktnih linij je večplastna. Pri razvoju koncepta že nekako snujemo časovnico za pet ali tudi 10 let vnaprej. Predstavljene tri različice zagotovo niso edine, a nima smisla predstavljati številčno barvno paleto, saj s tem linija izgubi bistvo. V bližnji prihodnosti bodo prišle barvne variacije, medtem ko se bodo kasneje pojavili še drugačni zapleti mehanizma.”

V ohišju novega Maurice Lacroix Pontos S Diver se nahaja avtomatski mehanizem, kaliber ML115. Ta vsestranski mehanizem, ki temelji na modelu Sellita SW200-1, prinaša preizkušeno rešitev. Deluje pri 4 Hz in se ponaša z 38-urno rezervo energije navitja.

Različici Pontos S Diver iz nerjavečega jekla sta opremljeni s tremi paščki: paščkom iz tkanine z oznako M in dvema integriranima gumijastima paščkoma z vtisnjenim logotipom Maurice Lacroix. Bronasta različica v kompletu razpolaga z modrim gumijastim paščkom ter paščkom iz telečjega usnja z zlatim M logotipom. Vsi ti paščki so opremljeni z vzmetnimi palicami za hitro sprostitev, ki vam omogočajo, da paščke brez orodja zamenjate v nekaj sekundah.

Kaj pa cene? Maurice Lacroix Pontos S Diver v kombinaciji z ohišjem iz nerjavečega jekla stane 2.100 evrov, medtem ko je za bronasto izdajo, omejeno na 500 primerkov, v žep treba seči po 2.650 evrov. Več informacij o dobavljivosti in nakupu dobite v butiku pooblaščenega prodajalca Malalan.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

8 komentarjev

  1. Sproščena, poletna, luškana. Res je, da sam nosim Seikota in mi je 2 jurja malo veliko za uro, vseeno pa mi je padla v oči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button