NoviceUre

Paneraijev ekološki pristop k dogodku Watches&Wonders 2021

Od novega kronografa, bronaste klasike do skoraj popolnoma reciklirane ure.

Pri Paneraiju se zgleda vse bolj zavedajo trajnosti in ponovne uporabe materialov. Njihovo potapljaško poslanstvo se tako dopolnjuje z okoljevarstvenim, saj težavam s prekomernim onesnaževanjem voda še zlepa ne bo konca.

V prvi vrsti so prevetrili svoje dobavitelje in načeli partnerstva s tistimi, ki uporabljajo oziroma izdelujejo reciklirane materiale. Posledično za posamezno ohišje ni potrebno uporabljati ”svežega” kosa kovine, ampak se le to naredi iz reciklirano-obdelane zlitine, ki je v več kot 80-odstotkih podobna originalnemu materialu. S tem jim je uspelo doseči, da so določeni časomeri v več kot 50-odstotkih narejeni iz recikliranih materialov. Za nameček pa so izdelali še potapljaško uro iz kar 98-odstotkov recikliranih materialov.

  • Submersible eLAB-ID

Z redkimi izjemami so mehanske ure trajne, vendar so vseeno pogosto zgrajene iz naravnih materialov. Tako je Panerai naredil pomemben preboj s podvodnim časomerom eLAB-ID, katerega 98,6-odstotkov mase predstavljajo reciklirani materiali.

Ohišje, številčnica ter mostovi mehanizma so izdelani iz materiala z imenom Eco Titanium. Submersible eLAB-ID se kot prva ura ponaša s 100-odstotno recikliranim premazom Super-LumiNova za kazalce in oznake ur. Najbolj impresivno pri tem je, da za to transformacijo ni bilo sklenjenih kompromisov. Še vedno gre za 44-milimetrsko potapljaško uro s 300-metrsko vodotesnostjo, z znamenitim prikazom časa ter ohišjem in številčnico iz titana.

Panerai bo izdelal le 30 primerkov ekološkega Submersibla. Ekologija pa ima svojo ceno, saj za posamezni časomer želijo 50.000 evrov.

  • Luminor Marina eSteel

Panerai želi s pomočjo Luminor Marina eSteel, triom 44-milimetrskih avtomatskih potapljaških ur, ki so zelo podobni običajnemu Luminorju, reciklirane materiale spraviti na večje število zapestij.

89 gramov (ali 58,4%) komponent Luminor Marina eSteel je narejenih iz recikliranih materialov, od skupne mase ure 152,4 grama. Ohišje in številčnica vsebujeta eSteel, novo zlitino, ki vključuje reciklirane materiale.

Potapljaška ura Luminor Marina eSteel je na voljo v treh različicah – siva, modra in zelena. Vsaka ima gumirano krono in recikliran PET pašček v pripadajoči barvi. Ekološko serijo Paneraijevih ure boste prepoznali po logotipih eSteel, medtem ko vas bo Luminor Marina eSteel stal 7.300 evrov.

  • Luminor Chrono

Večja novost Paneraija za dogodek Watches and Wonders 2021 je nova linija Luminor Chronograph, ki ima nov avtomatski kronmografski kaliber P.9200. Ta prikazuje ure, minute, sekunde ter funkcijo kronografa, hkrati pa omogoča do 42-ur energetske rezerve.

Ob lansiranju so v zbirki na voljo tri različice potapljaške ure s premerom 44 mm in zajetno višino 15,65 mm. Vse so narejene iz nerjavečega jekla, s številčnicami v modri, črni ali beli barvi. Poleg usnjenega paščka je na voljo tudi jeklena zapestnica, s členki, ki jih navdihuje varnostna zaponka Luminorja. Za Paneraijevo novinko bo potrebno odšteti vsaj 7.700 evrov.

  • Luminor Chrono Luna Rossa

Potapljaška ura s funkcijo kronografa bo še izdelana v omejeni nakladi s posebnim namenom, in sicer bo Luminor Chrono Luna Rossa PAM01303 na voljo v samo 1000 kosih, da proslavi strast in talent regatne ekipe Luna Rossa Prada Pirelli.

  • Luminor Chrono Monopulsante GMT Blu Notte

Močan izraz italijanskega oblikovanja in inovativnosti predstavlja Luminor Chrono Monopulsante GMT Blu Notte. Gre za kolonski kronograf z enim gumbom na spodnji levi strani ohišja, ki združuje funkcije vklopa / izklopa / ponastavitve v enem samem gumbu.

Ura je opremljena tudi s funkcijo GMT, ki omogoča hkraten prikaz domačega in ”gostujočega” časa. Odlikuje jo robustna prezenca 44 mm x 19,55 mm črnega keramičnega ohišja, modra številčnica in klasična sendvič struktura le te, z arabskimi številkami in indeksi v beli barvi Super-LumiNova z zeleno luminiscenco.

V notranjosti se nahaja hišni mehanizem ročnega navitja kaliber P.2004 in zagotavlja za do 8 dni zaloge energije. Vodotesnost je odmerjena na 100 globinskim metrov. Omejena serija prestižne zapestne ure, pretežno za potapljače na suhem, se ceni na 21.900 evrov.

  • Submersible Bronzo Blu Abisso

Bron je vse bolj priljubljena kovina med proizvajalci ur, vendar le ta najbolje pristoji potapljaškim uram. Zakaj? Ker so bile prve potapljaške čelade iz brona. Zgodovina torej.

Panerai je vešč snovanja ur iz brona, sklepajoč na bogat portfelj. Novost za leto 2021 je tako Submersible Bronzo Blu Abisso, ki se predstavlja v bronastem ohišju s premerom 42 milimetrov ter lepo modro številčnico. Celoto zaokrožuje moder semiš pas z bronasto zaponko.

Skozi safirno steklo na dnu ohišja je mogoče opazovati avtomatski mehanizem P.900 z obljubljenimi 72-urami rezerve energije. Vodotesnost je odmerjena na 300 globinskim metrov.

Panerai bo letno izdelal 1.000 kosov. Cena primerka znaša 13.350 evrov.

Rocco
foto: Panerai, watchesandwonders.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button