NoviceUre

Oris x Bracenet Aquis Date

Številčnica iz recikliranih ribiških mrež.

Oris se že nekaj časa ukvarja z okoljsko ozaveščenimi sodelovanji, zdaj pa se je vrnil s še enim odličnim, tokrat s podjetjem Bracenet. Rezultat tega sta dve uri Aquis Date z recikliranima številčnicama, izdelanima iz ”zapuščenih” ribiških mrež.

Leta 2015 sta se ustanovitelja podjetja Bracenet Benjamin Wenke in Madeleine von Hohenthal potapljala v Tanzaniji, ko sta spoznala tragedijo “plavajočih mrež (ang. ghosts nets)“, izgubljenih, zapuščenih ali zavrženih ribiških mrež, ki stoletja plavajo po oceanu in za seboj puščajo strašen vpliv na življenje v oceanu. Začela sta izdelovati zapestnice iz recikliranih mrež, zdaj pa producirata celoten katalog izdelkov, ki te potencialno življenjsko nevarne odpadke spreminjajo v nekaj lepega.

V tem primeru se zavržene mreže uporabljajo za izdelavo številčnic. Gre za kalejdoskop, ki je nastal iz majhnih zelenih, modrih in belih odrezkov, ki so se nežno segreli in stopili, nato pa ohladili in strdili v tanko plast materiala. Ta se nato razreže na določeno velikost in zbrusi na debelino 0,3 mm, pri čemer se v postopku ne uporabljajo nobeni dodatki, polnila ali lepila. Zaradi spremenljivih materialov, ki se uporabljajo v postopku, je vsaka številčnica edinstvena.

Te številčnice so vstavljene v ohišje iz nerjavečega jekla Oris Aquis Date s 43,5 mm ali 36,5 mm, ki sta vodotesna do 300 m, imata zapestnici iz nerjavečega jekla ter transparetno hrbtno stran ohišja, skozi katero se vidi avtomatski mehanizem, kaliber 733, ki temelji na modelu Sellita SW200-1. Prikazuje ure, minute, sekunde in datum ter nudi 38-urno rezervo energije navitja. Cena ene ali druge velikostne različice je usklajena na 2.500 evrov.

Rocco
foto: Oris

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button