NoviceUre

Oris Carl Brashear Calibre 401 Limited Edition

Bronasta ura v čast potapljaški legendi z neuklonljivim duhom.

Carl Brashear je bil prvi afriško-ameriški potapljač v mornarici Združenih narodov (U.S. Navy). Podrobna zgodba o možu z jekleno voljo je upodobljena v filmu Men of Honor, v katerem nastopata Cuba Gooding Jr. ter Robert De Niro.

Carl je med drugo svetovno vojno izgubil nogo, a vseeno nadaljeval s potopi ter postal prvi amputirani ”Master Diver”. Kasneje se je ustanovila fundacija z njegovim imenom, ki pri doseganju ciljev podpira tako veterane kot mladino. Pozitivno plat zgodbe je pred leti opazil proizvajalec Oris, znan predvsem po potapljaških časomerih, ki je z imenom Carla okitili že dve izdaji – 42 mm s prikazom časa in dneva ter 43 mm kronograh.

Tretja izdaja povzema številne elemente značilne za predhodnika. Tako sta recimo ohišje in zaponka na pasu izdelana iz brona. Ta kovina se je namreč v času Carla Brasherja uporabljala za izdelavo potapljaških čelad, dandanes pa je precej zaželena reč med ljubitelji prestižnih ur.

Največja sprememba se je pri tretji izdaji zgodila v osrčju ure. Mehanizem zunanjega dobavitelja (Selita) je zamenjal novi hišni avtomatski mehanizem, Calibre 400. Predstavljen oktobra 2020, se ponaša s 5-dnevno zalogo energije ter 10-letno garancijo. Proizvajalec trdi, da je mehanizem tudi bolj natančen kot ‘chronometer’, torej da ne odstopa več kot -3 do +5 sekund dnevno. V dotični uri je nameščena izvedba mehanizma Calibre 401, ki se od modela 400 razlikuje po tem, da je kazalec sekund premaknjen na območje 6.ure, namesto sredinskega sekundnega kazalca.

Bronasto ohišje ure zavoljo kompaktnejšega mehanizma v premer meri 40 mm. Vodotesnost je odmerjena na 100 globinskih metrov. Mornarsko modra številčnica se ponaša z bronastimi kazalci z inserti radij Super-LumiNove, ki ustvari starinski pridih. Z enako komponento so prevlečeni tudi okrogli indikatorji ur.

Na zadnji strani ure je vgravirana potapljaška čelada kot jo je nosil Carl Brashear ter njegov moto:  “Ni greh pasti na tla, greh je ostati na tleh.” (“It’s not a sin to get knocked down, it’s a sin to stay down.”)

Oris Carl Brashear Calibre 401 je omejena serija na 2.000 primerkov. Ceno ure z zanimivo zgodbo je 3.600 evrov.

Rocco
foto: Oris

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button