NoviceUre

Omega Speedmaster Calibre 321 Canopus Gold

Zbirateljska poslastica.

Pred 65. leti je Omega lansirala čisto prvega Speedmasterja. Od takrat je postal eden najpoznavnejših kronografov, tako klasičnega kot sodobnega urarstva.

Pisalo se je leto 1957, ko je Omega s Speedmasterjem bila prisotna na skromnih avtomobilskih dirkah, a dediščina se je kasneje z ”enim korakom” spremenila, in Speedmaster je postal uradna vesoljska ura – Moonwatch. Zanimivo, da pogovorno model Speedmaster vedno enačimo z različico Moonwatch?

Ob 65. obletnici modela Speedmaster, Omega predstavlja posodobljeni Speedmaster Caliber 321, narejen iz Canopus Gold (zlitine belega zlata). Kot član linije Heritage Speedmaster, se Caliber 321 Canopus Gold od jeklene in platinaste različice loči z nekaj opaznimi razlikami. V prvi vrsti je ta material, Canopus Gold. Slednji je Omegina ekskluzivna zlitina belega zlata, ki je sorodnik njihovemu enakovrednemu roza zlatu Sedna Gold. V primerjavi z običajnimi zlitinami belega zlata je Canopus Gold izjemen po svojem sijaju, belini in izboljšani obstojnosti.

Kovina je bila uporabljena za ohišje s premerom 38,6 mm, zapestnico in kot PVD obdelavo kazalcev iz belega zlata. Prav tako so kazalci dobili klasično obliko zahvaljujoč dizajnu široke puščice, napolnjene z lumom. Omeniti velja tudi, da je model s 38,6 mm tudi najmanjši v liniji Heritage Speedmaster Calibre 321.

Zlato Canopus luneto dopolnjuje črni emajlirani tahimeter grand feu, številčnica iz oniksa pa ima tri podštevilčnice v klasični trikompaksni postavitvi, vključno s ”tekočimi” sekundami, 30-minutnim števcem in 12-urnim števcem. Če bi Speedmaster Calibre 321 Canopus Gold postavili poleg originalnega z referenčno številko CK2915, bi bile podobnosti presenetljive, celo podoba vintage logotipa z ovalnim O.

Pravzaprav so podobnosti več kot le zunanje, saj obe uri poganja legendarni kaliber 321. Čeprav ima sodobna različica mehanizma, ki je bila ustvarjena več kot 50 let po prenehanju proizvodnje prvotnega kalibra 321, imata enake specifikacije. Caliber 321 Canopus Gold ima 55-urno rezervo moči in ročno navijanje z Breguetovo ravnotežno vzmetjo in zlato Sedna PVD dekoracijo. Vidna je skozi safirno zadnjo stran ohišja, na kateri je vgraviran Omegin morski konjiček, ki ima v čast 65. obletnici ure, modro safirno oko.

To je čudovita obuditev Speedmasterja iz leta 1957, ki jo svojevrstne posebnosti naredijo še bolj zbirateljsko in zaželeno. Omega Speedmaster Calibre 321 Canopus Gold se s plemenitostjo in urarskim mojstrstvom ceni na 83.000 evrov.

Rocco
foto: Omega

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button