UreZanimivosti

Oda transparentnosti in minimalizmu

Jaeger-LeCoultre predstavlja veličastni Atmos Infinite.

Minilo je že več kot devet desetletij, odkar se je edinstveni Atmos pojavil v svetu horologije. Več kot le izjemna ura, je pravo umetniško delo z jasno opredeljeno estetsko identiteto oblike mehanizma. V letu 2022 Jaeger-LeCoultre odpira novo poglavje v zgodbi te očarljive ure s popolnoma novim dizajnom: Atmos Infinite.

Zdi se, da Atmos, izumljen leta 1928, kljubuje zakonom fizike. Deluje neodvisno od človeka. Svojo energijo črpa iz neskončno majhnih sprememb temperature zunanjega zraka. Skrivnost leži v hermetično zaprti, s plinom napolnjeni kapsuli, ki je s pogonsko vzmetjo ure povezana z membrano.

Najmanjše temperaturno nihanje spremeni prostornino plina, kar povzroči ‘dihanje’ membrane kot meh harmonike, kateri navija vzmet. Poraba energije je tako majhna, da bi bilo potrebnih 60 milijonov atmosovih ur, da bi porabili enako količino energije kot ena sama 15W žarnica z žarilno nitko. Temperaturno nihanje za samo eno stopinjo Celzija zagotavlja uri do dva dni delovanja.

Oda preglednosti in minimalizmu je nov pristop v dizajnu. Ustvarja predmet osupljive čistosti in modernizma, vendar ostaja zvest notranji identiteti Atmosa. Reinterpretacija brezčasne elegance je klasična Art Deco podoba, “glass box” za 21. stoletje, valjasta steklena omara Atmos Infinite, ki subtilno namiguje na zaobljene steklene kupole najzgodnejših modelov.

Mehanizem v prostoru držijo steklene podpore, zasnovane tako, da so praktično nevidne. Posledično je iz vsakega kota omogočen neomejen pogled na celoten mehanizem z mehom, verigami in zobniki, ki služijo za pogon časa. Ne gre mimo številnih zaključkov, vključno z brušenimi površinami, poliranimi robovi in ​​črtami Côtes de Genève.

Črna lakirana številčnica je sestavljena iz dveh koncentričnih krogov, na katerih so indeksi ur in kazalca, ki se ujemajo s srebrno rodijevim zaključkom mehanizma. Na obrobnem kovinskem obroču so minute označene z drobnimi vdolbinami.

Z zajemanjem edinstvenega duha Atmosa in reinterpretacijo vseh njegovih bistvenih značilnosti v sodobnem slogu, je horološki stvaritvi Atmos Infinite usojeno, da postane sodobna klasika.

Rocco
foto: JLC

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button