TestiUre

Nomos Club Sport neomatik 39 tabac

Vse težje je najti sogovornika za pristen, entuziastično naravnan pogovor o … (poljubno vstavi tematiko). Dokazovanja posameznikov v namene lovljenja algoritemskih valov so do potankosti razvrednotila sleherni hobi. Tako denimo  večina zdaj na zapestne ure gleda skozi denar, tržno vrednost ter specifikacije. Vendar, ali ”top trumps” pristop resnično deluje?

Menim, da se na dolgi rok vse stvari obrnejo. Večkrat. Trenutni učinek spletnih platform je morda res spoštovanja vreden, a obenem bore malo pove 1.000 všečkov, če ti ura ne sede na roko. In še drugo dejstvo! Naštej tri ure, ki si jih danes ”predrsal” na Instagramu. Mogoče vsaj eno, da olajšamo situacijo?

Količina informacij vštric z ”vsiljeno” hitrim tempom življenja nekako ne pusti človeku zadihati. Posledično se ujamemo v past ter vsak nakup analiziramo v stilu doktorske dizertacije, pa čeprav gre zgolj za križni izvijač srednje dimenzije, ki je na voljo v vsaki bolje založeni štacuni. V večini primerov na odločitev vpliva cena, redkeje kvaliteta, medtem ko je pomembnost barve ročaja izvijača prej izjema kot pravilo.

V svetu horologije je potek odločitve nakupa ravno obraten. No, vsaj moral bi biti.😊Najprej mora biti ura posamezniku privlačna, da se odpravi v butik in jo nadane na zapestje. Če ta nanj ”fita”, potem je prodajalec na poti k boljšemu prejemku ob koncu meseca. Sledi še izbira komplikacije, potiska in barve številčnice, vpetje zapestnice … skratka, opcij je toliko, da sem začuden, čemu se večina samooklicanih navdušencev zadovolji s potapljaško uro s črno številčnico na brušeni kovinski zapestnici.

S to izbiro ni nič narobe, saj je ura na kartici ”top trumps” med najbolj zaželenimi, le manko entuziazma pri nosaču ne uravnoteži celotne slike. Največkrat se odgovor na vprašanje o uri glasi, da je investicija, se lahko dobro proda in je prepoznavna. Še predno pa oskrunim kakšen ego, se posvetimo časomeru, ki bi ga skorajda morali poznati.

Dobrih 800 kilometrov severno od nas leži prikupno nemško mestece Glashütte, ki je nekakšna meka za horološke entuziaste. Nemara pretiravam, a arhivski zapisi govorijo zase. Z več kot 175-letno tradicijo se ponaša manufaktura Nomos, prepoznana po svojem značilnem Bauhaus dizajnu. Ker boste tako kot jaz odprli Wikipedio in poiskali pomen, ga pripenjam tukaj. V bistvu gre pri Bauhausu za oblikovanje in izdelavo izdelkov, ki naj bi bili lični, oblikovno prečiščeni ter funkcionalni. Opisano je pravzaprav zelo dobro interpretirano v preizkušenem modelu Nomos Club Sport neomatik 39 tabac.

Kot žvečilka prežvečena in poteptana je fraza, da je Nomos Club Sport lahko vaša edina ura. Razlog za to je ravno preprosta zasnova s kančkom brezčasnosti in elegance. Umestitev podštevilčnice s krožno teksturo ob 6. uro je več kot šik, tri vrstice napisov pod 12. uro pa poskrbijo za uravnoteženost številčnice.

Polirano kovinsko ohišje v premer meri 39 mm, medtem ko se od roba do roba razteza z 49,5 mm. Tipična ušesa manufakture Nomos dodajo svoje, čeprav jih kavč komentatorji želijo zeliminirati. S tem bi izničili še eno oporno točko za entuziastično debato okoli ročnih ur. In ko smo ravno pri spremembah. Če bi že kaj spreminjal na obrazu ure, potem bi to bila oblika minutnega kazalca (deluje togo, napram ostalim elementom številčnice) ter zmanjšanje debeline navijalne krone.

Vse ostalo je perfektno, zato ne čudi, da kritiki uro primerjajo z modelom Oyster Perpetual, čeprav ne pomislijo, da je Nomos bistveno tanjši in tako enostavneje smukne pod rokav poslovne srajce. Za nameček, pa bo lastnik lahko opazoval delovanje avtomatskega mehanizma skozi safirni kristal na hrbtni strani ure. Mimogrede, ali veš, da gravure na mehanizmu ročno izvajata le dva delavca v manufakturi?

Podatek je tudi mene presenetil, s čemer še bolj cenim doprinos k izdelavi hišnega mehanizma, kaliber DUW 3001, ki bi sicer lahko imel kakšno uro več zaloge navitja. Se pa po drugi strani ohišje ponaša z vodotesnostjo do 200 globinskih metrov. Temu na čast, naj bi ura imela v poimenovanju prepono Sport, čeravno je njena prezenca vse prej kot to.

Nosljivost temno rjave številčnice je zelo dobra. Začetna skepsa, ker sem namreč ciljal na testno uro s števičnico v barvi lososa, me je hitro obšla, ko sem pogumno kombiniral uro k črni srajci in sivim hlačam. V klubskem ambientu je ura popolnoma spremenila svoj karakter, saj je delovala prej črna kot rjava. Vse omenjeno je dobra popotnica za tiste, ki želite uro imeti kot vašo edino.

Po drugi strani je moč na ohišje pričvrstiti različne stile paščkov. Serijsko Nomos ponuja črni tekstilni pašček, sam pa sem v domači škatli našel ujemajoči odtenek usnjenega paščka. Kaj porečeš?

Zame je Nomos z modelom Club Sport neomatic 39 tabac odlično nadgradil obstoječo kolekcijo Club ter ji dodal manjkajoče parametre. Nabor dimenzij odslej ne bo več pozročal preglavic, kar pa po drugi strani ne morem trditi za izbiro barve številčnice in komplikacije. Ljubitelji datuma se lahko obrišete pod nosom, medtem ko barvni odtenki niso v smislni korelaciji z dimenzijami ohišij.

Opisano predstavlja razmišljanje entuziasta, ki svoja dognanja servira drugemu entuziastu. Skupaj tuhtata, kako bi nemška manufaktura potencialno naredila specialno serijo ur z bencinsko modro številčnico v kalifornijskem stilu s funkcijo prikaza datuma. V kompletu pa ne bi manjkali stilsko ujemajoči se paščki za menjavo. Fantaziranje? Niti ne, zgolj sledenje instinktu. Top trumps? Porazno. Zadovoljstvo? Neprecenljivo.

Rocco
foto: caranduser.com

SPECIFIKACIJE – Nomos Club Sport neomatik 39 tabac

Ohišje 39 mm premer; 8,5 mm višina; 49,5 mm razdalja med ušesi (lug to lug); kovinsko ohišje – polirano; 200 m vodotesnost
Številčnica temno rjava številčnica, zaključena v stilu sončnih žarkov; arabski indeksi ur, sekundna podštevilčnica; srebrna kazalca napolnjena s superluminovo
Mehanizem hišni avtomatski kaliber DUW 3001, z okrašenim rotorjem, 27 dragulji, 43-urna rezerva energije navitja
Pas 3-členska kovinska zapestnica s poliranimi sredinskimi členi; širina 20 mm
Referenčna številka Reference 760
Cena 3.120 €

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button