UreZanimivosti

Kako izbrati primerno uro za svoje zapestje?

Stvari, na katere morate biti pozorni pri izbiri zapestne ure.

S pandemijo koronavirusa se je nakupovanje zapestnih ur v veliki meri preselilo na medmrežje. Takšen nakup je hiter in enostaven, vendar otežuje predstavo, kako bo nova ura ”pasala” na vaše zapestje.

Dejstvo je, da so zapestja skoraj tako različna kot ljudje, le težko najdemo enakega. A vendar si lahko z osnovnimi tehničnimi informacijami ustvarimo okvirno podobo, kako bo časomer sedel na zapestje.

Najprej je dobro, da poznamo gabarite svojega zapestja. Poleg obsega je priporočljivo izmeriti še ”ploskovno širino”, saj si s tem podatkom lažje predstavljamo, kako bo na zapestje sedlo ohišje oziroma kako daleč bo segel njegov razpon – od ušesa do ušesa (ang. lug to lug).

Ko poznamo osnove svojega zapestja, se popotovanje lahko začne. Slednje bo vse prej kot preprosto, saj je v obzir potrebno vzeti mnoge parametre. Dimenzija ohišja, širina pasu, razpon med ušesi, dolžina pasu, …

Na vizialno veličino ure v precejšnji meri vpliva luneta. Slednje so pri potapljaških urah zajetne, medtem ko le-teh pri elegantnih urah skorajda ni. Prav tako se z integrirano kovinsko zapestnico precej podaljša razmerje ”lug to lug”, kar lahko povzroči, da vam bo ura ”štrlela” čez zapestje. Tudi sama debelina ohišja igra vlogo pri dimenzioniranju kot tudi zasnova safirnega stekla številčnice.

Skratka, izbira časomera na spletnih straneh je vse prej kot lahka naloga. Mnogi proizvajalci ponujajo konfiguratorje, prednastavljene fotografije dimenzij različnih zapestij ali celo aplikacijo virtualne realnosti, s katero si želeno uro projicirate na zapestje.

Mogoče na najbolj preprost način si boste ”sliko” o velikosti vašega novega časomera ustvarili na Instagramu, kjer v iskalnik vpišete naziv ure ter po ključniku prebrskate med fotografijami uporabnikov. Saj veste, da se ljubitelji časomerov radi slika(mo)jo. Povprašajte jih po dimenziji njihovega zapestja.

Vsaka informacija je nam lahko v pomoč in z njimi si bogatimo svoje urarsko znanje, zato prilagamo še odličen video prispevek urarskega vplivneža ter lastnika kanala Teddy Baldassarre na temo izbire prave dimenzije ure za svoje zapestje:

Rocco
foto/video: YT/Teddy Baldassarre

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button