NoviceUre

Jubilejna izdaje ”tiste druge” ure na Luni

Bulova z limitirano izdajo kronografa iz 70. let obeležuje polet na Luno.

Ljubitelji ur ste najverjetneje dobro seznanjeni z dejstvom, da je bila Omega Speedmaster prva ura na Luni. A ko je slednja nekaj let kasneje v vesolju zatajila, je na svoj račun prišla Bulova.

2. avgusta 1971 si je Bulova kronograf z referenčno številko 88510/01 končno prislužil naziv “Moon Watch”, ko jo je astronavt David R. Scott nosil na lunini površini. Uro si je nadel potem, ko je opazil počeno safirno steklo na njegovem Speedmasterju s prejšnjega poleta na luno. Scott je v uradnem dnevniku NASA zapisal:

“Opazil sem, da je kristal moje Omege počil nekje med EVA (extravehicular activity). Zato sem na EVA-3 uporabil svojo rezervno uro.”

Njegova rezervna ura je bila Bulova #88510/01, ki se je leta 2015 prodala za 1,6 milijona dolarjev. Speedmasterji, ki so bili na vesoljskih misijah, so tehnično v državni lasti in jih zato ni mogoče prodajati oziroma zasebno lastiti. Ta Bulova je bila Scottova osebna ura, zato se je posledično lahko prodala.

50 let kasneje, Bulova obuja moderno reinkarnacijo legendarnega zapestnega modela. Bulova 50th Anniversary Lunar Pilot Limited Edition se oblikovno nanaša na izvirno uro, ki je bila nošena na luni, z razliko, da se v tej nahaja kvarčni mehanizem, medtem ko se je original pohvalil z mehanskim. Izdajo z letnico 2021 krasi ohišje iz titana z zlatimi poudarki. Prvotno je bilo narejeno iz običajne kovine.

Na številčnici ure najdemo enako izvedbo logotipa Bulova, kot na originalu, zadnjo stran ohišja pa bogati gravura astronavta na lunini površini, skupaj z individualno serijsko številko. Izdelanih bo 5.000 primerkov po ceni 995 dolarjev, v komplet je dodan še spominski kovanec NASA.

Rocco
foto: Bulova

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button