NoviceUre

IWC Pilot Chronograph ”Tribute to 3705”

Spomin na devetdeseta z obuditvijo enega kultnih pilotskih kronografov znamke IWC.

Urarska manufaktura IWC slovi po izdelavi pilotskih ur, kakor tudi po eksperimentiranju z materiali. Leta 1994 so na trg poslali keramični kronograf s kodno oznako 3705, ki pa ni požel posebne slave. V dobrih štirih letih so prodali zgolj 1.000 primerkov.

Dandanes, ko zbiratelji iščejo ekskluzivno, pa ”youngtimer” IWC Fliegerchronograph Keramik 3705 na dražbi doseže tudi 50.000 evrov. Zanimivo, kako se tekom let spremeni perspektiva. Skratka, IWC je vnovič videl priložnost in željo kupcev po nostalgiji potešil z lansiranjem novega pilotskega kronografa kot poklon modelu 3705.

Ročna ura temelji na modelu iz linije Spitfire. Z njim si v grobem deli celostno podobno in mehanizem. To pomeni, da ohišje v premer meri 41 milimetrov, ima bolj ukrivljene površine in izstopajočo luneto. Ohišje je črno, a tokrat keramiko nadomešča hišni material, Ceratanium. Združuje lastnosti titana in keramike, kar pomeni, da je lahek in robusten kot titan, a tudi podobno trden in odporen proti praskam kot je keramika. Poleg ohišja, so zdaj iz novega materiala narejeni še okvir, gumbi kronografa, krona, pokrov mehanizma in zaponka.

Številčnica je klasična mat črna, z belimi kontrastnimi elementi. Nova izdaja ima pravokotne svetlobne bloke ob 3, 6 in 9, pa tudi svetleč trikotnik s pikama ob 12. uri. Z rodijem prevlečeni kazalci spominjajo na original z ravno odrezanim urnim kazalcem in koničastim minutnim, medtem ko bel sekundni kazalec ohranja obliko solze. Vsi elementi na številčnici so nekoliko posodobljeni in večji, s klasično postavitvijo števcev 6-9-12 in komplikacijo dneva ter datuma ob 3. uri.

Hišni mehanizem kalibra 69380 omogoča 46 ur rezerve navitja. Omejena izdaja pride na črnem pilotskem pasu iz telečje kože z zaponko Ceratanium. IWC Pilot Chronograph ”Tribute to 3705” se prodaja na hišni spletni strani v omejeni seriji 1.000 primerkov po ceni 12.800 evrov.

Rocco
foto: IWC

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button