TestiUre

IWC Big Pilot’s Watch 43 Top Gun

Ob omembi pilotskih ur nikakor ne moremo mimo markantnega Big Pilota, enega najbolj pomembnih zapestnih modelov v zgodovini znamke iz Schaffhausna. Še vedno se ponaša z nazivom največjega avtomatskega mehanizma ter zavidljivo shrambo navitja za kar 7 dni. Posledično je blagovna znamka že več let kolebala med težko odločitvijo, ali zasnovati manjši, prodajno bolj privlačen model? S številnimi pobudami neučakanih strank, so se napovedi uresničile v lanskem letu s predstavitvijo modela Big Pilot’s Watch 43. Ampak, ali se švicarski znamki poteza obrestuje?

Razumljivo, je sprva bilo kar nekaj negodovanja, saj je situacija dala občutek, da so se ljubitelji časomerov iz švicarskega mesta ob renskih slapovih razdelili na dva pola. Tisti, ki so zagovarjali prikupno in za več zapestij primerno svežo različico, ter ostali, ki so trdili da je poslovenjeno ”veliki pilot” zgolj in samo eden. A slednji so (pikolovsko gledano) pihnili mimo, saj je ta pravi vojaški original v premer meril 55 milimetrov, šele kasneje, ob reinkarnaciji ure leta 2001, so snovalci ohišje spravili na razumnejših 46 milimetrov. Zagotovo se strinjam, da je Big Pilot legendarna ura, konec koncev je našla mesto tudi v moji kolekciji, za kar bom še toliko lažje podal mnenje o manjšem bratu, ki se kot nalašč predstavlja v izdaji trenutno aktualnega celovečerca s filmskih platen – Top Gun.

Žal boste to uro zaman iskali na zapestju Toma Cruisa, pa čeprav verjamem, da bi mu pristajala. Se pa v filmu pojavijo druge reference. Skratka, naziv Top Gun se je na urah znamke IWC prvič pojavil leta 2007, imenovan pa je po inštruktorju posebnega tečaja usposabljanja za pilote mornarice Združenih držav Amerike. Časomeri omenjene linije torej nadgradijo videz klasične pilotske ure s sodobno vojaško tematiko – črno keramično ohišje, matirana črna številčnica z belimi luminiscenčnimi kazalci ter indikatorji, kakšen rdeč detajl ter tekstilni pašček, običajno v črni ali vojaško zeleni barvi.

Tej tematiki sledi preizkušeni IWC Big Pilot’s Watch 43 Top Gun, ki bo zavoljo obilice črnine in čitljive številčnice deluje, kot bi namensko skrival svoje atribute. Tudi na zapestju ne želi izstopati, čeprav je to malce hecno zapisati za ohišje, ki v premer meri 43,8 milimetra v dolžino čez ”ušesa” pa 53 milimetrov. Poznavalci ste verjetno zaznali, da se je širina za 0,8 milimetra povečala napram kovinskim ter bronastim modelom. Ob tem debelina ostaja spodobnih 13,9 milimetra, s čemer je ura precej tanjša kot denimo Big Pilot.

Posledično je nošnja prijetna, saj ura raje zdrsne pod rokav, čeprav jo boste bolj verjetno z veseljem razkazovali bližnji okolici. To je namen te ure, ali kar celotne linje Big Pilot’s Watch 43. Vsaj takšen občutek sem dobil ob nekaj dnevnem druženju. Ura je kulska, težko ji gre karkoli očitati, a če bi moral eno stvar izpostaviti, bi to bila cena. 11 tisočakov.

Diskusije o ceni se otepam iz preprostega razloga, saj je zapestna ura takšnega kova luksuz in tukaj pač razum odpove. Točno uro ima vsakdo na ugodnejšem pametnem telefonu. Menim pa, da to ne bo prva ali edina ura posameznika. S takšno uro se poznavalcem nakazuje, da doma v šatulji z več časomeri hraniš vsaj en primerek s komplikacijo večnega koledarja. IWC Big Pilot’s Watch 43 Top Gun je praktično ura za vsakdan, ki v letalskem žargonu leti pod radarjem, kar je pravzaprav dobro in malce slabo.

Dobro v smislu, ker ura ni vpadljiva in roparjem mamljiva. Slabost pa je ta, da švicarski urarski izdelek ostane precej neopazen. Namenoma? Ne vem, vendar prejel sem malo komentarjev, kateri so ob nadetem jeklenem ”velikem pilotu” pogostejši.

Matirano keramično ohišje pripomore k manjšemu interesu, saj se ne lesketa, kot delno polirani večji brat. Po drugi strani pa ravno to moderno ohišje v IWC družino privablja številne navdušence. Zlitina cirkonijevega oksida ustvari trden material, ki je odporen na praske, obenem pa je lažji od tipičnega jekla 316L. Desno stran ohišja dopolnjuje ikonična čebulna krona, narejena iz titana, kateri je bil uporabljen tudi za pokrov ohišja. Na njem se nahaja gravura šole Top Gun ter nekaj podatkov o samem modelu – ta zanimivi dodatek bo poleg vas le še redko kdo videl.

Preprosto nevpadljiva je tudi številčnica modela Big Pilot’s Watch 43 Top Gun z referenčn številko IW329801, ki je osredotočena zgolj na čitljivost. Kombinacija mat črnega ozadja, (pre)velikih kazalcev in belih oznak ter dejstvo, da razen časa na ciferplatu ni dodanega nič drugega, ustvari eno najbolj berljivih številčnic na trgu. Kazalci so v veliki meri zapolnjeni s svetlečim materialom, prav tako arabske številke ter trikotnik ob 12. uri, medtem ko logotipu Top Gun dodan majhen pridih rdeče barve.

No, vsekakor pa je mogoče skorajda monokromatsko ohišje popestriti z izbiro nastopaškega paščka iz nabora EasX-Change. Sistem omogoča hitro menjavo paščkov brez orodja in s tem razširi spekter uporabe zapestne ure. Od resnih sestankov, popoldanskih zabav ali dopustovanja na obali. Takšen vojaško zeleni tekstilni pašček pokrije številne priložnosti oziroma stilske kombinacije, a vsekakor priporočam, da še dokupite katero izmed možnosti, za elegantnejšo uskladitev z zunanjim izgledom.

Tisto, kar še začini pilotno uro, a je zopet skrito očem, je hišni avtomatski mehanizem, kaliber 82100 s sistemom navijanja Pellaton. Tiktaka z 28.800 alternancami na uro, sestavlja ga 22 draguljev, zaloga energije navitja pa znaša spodobnih 60 ur, kar je sicer res da skoraj dvakrat manj od legendarnega Big Pilota. Ampak, kot že zapisano, številke govorijo zase. Predstavitev manjšega modela se je, gledano skozi številke, znamki obrestovala. Kako bo odločitev dolgoročno vplivala na dediščino Big Pilota je težko napovedati, bo pa poteza v prihodnosti še bogatila sadove, saj se poleg kitajskega, odpira še indijski trg, kjer je tudi več zanimanja za časomere z manjšim premerom ohišja.

IWC Big Pilot’s Watch 43 Top Gun ni ura, ob kateri bi se morali ljubitelji znamke deliti. Ravno nasprotno. S predstavitvijo ”manjšega pilotskega brata” so se pojavile številne možnosti za stvaritev igrive linije z začimbami dediščine. Top Gun je odličen recept z izjemnimi sestavinami.

Rocco
foto: caranduser.com

SPECIFIKACIJE – IWC Big Pilot’s Watch 43 Top Gun

Ohišje 43,8 mm premer; 13,9 mm višina, razdalja ”lug to lug” 53 mm, črno mat (Jet Black) keramično ohišje – cirkonijev oksid; 100 m vodotesnost
Številčnica Mat črna podlaga, zelena luminiscenca kazalcev, arabskih številk in trikotnega indikatorja ob 12. uri
Mehanizem Hišni avtomatski mehanizem, kaliber 82100 s sistemom navijanja Pellaton; 28.800 alternanc na uro; 22 draguljev; zaloga energije navitja znaša 60 ur
Pas Vojaško zelen tekstilni pašček z usnjeno podlogo ter zaponko iz titana; sistem menjave paščkov EasX-Change; širina 21 mm
Referenčna številka IW329801
Cena 11.000 €

Povezani članki

6 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button