NoviceUre

IWC Big Pilot premierno kot kronograf

Emblematični Big Pilot je prvič opremljen s funkcijo kronografa.

Na podlagi pilotskih ur iz obdobja 1940, je IWC model Big Pilot zasnoval leta 2002. Z leti je ura postala ikona znamke, ki z vsako izdajo razširi krog privržencev. Prvi kronograf zagotovo ne bo izjema.

Zgodba o ‘velikem pilotu’ s funkcijo kronografa se je pletla kar nekaj let. Definitivno so pri IWC-ju dolgo tuhtali, kako umestiti funkcijo, brez da bi oskrunili svetovno prepoznavno obliko časomera z veliko čebulno krono. Dodatna gumba za proženje ter ponastavitev bi ustvarila zmešnjavo na desni strani ohišja s premerom 46,2 mm, prav tako pa bi se lahko model preveč poistovetil s Pilot linijo.

Posledično so prišli do multifunkcijske krone – gumba, ki se skriva v znotraj velike čebulne krone. To uporabniku prijazno štoparico je mogoče zagnati, ustaviti in ponastaviti z enim samim potiskom gumba v kroni. Druga dobra novica pa je, da snovalcem ni bilo raziskovati področje mehanizma. Namreč hišni monopusher kronograf mehanizem ročnega navitja z 8-dnevno zalogo energije je bil premierno predstavljen leta 2014 v modelu Portofino Monopusher in kasneje leta 2020 v izdaji Portugieser Edition “Laureus Sport for Good”.

Big Pilot tako vsebuje tretji monopusher kronograf, osnovanega na mehanizmu kalibra 59000, ki so ga razvili in izdelali v Schaffhausnu. Prav tako je to edini kronografski mehanizem znamke z ročnim navijanjem, čigar 70 zavojev krone je dovolj, za zagotovitev največje rezerve moči 8 dni. Indikator rezerve moči je zdaj prikazan na mehanizmu, ozreti pa ga je moč skozi safirni kristal hrbtne strani ure.

Prevleka ‘Le Petiti Prince’ zapestni kreaciji doda znamenito modro številčnico z učinkom sončnih žarkov, bele arabske številke prevlečene z luminiscenco ter rjavi pašček iz telečjega usnja z belimi šivi, medtem ko zakovice in zložljiva zaponka dopolnjujejo paket pilotske ure. IWC Big Pilot’s Watch Monopusher Edition “Le Petit Prince” z referenčno številko IW515202 je omejena izdaja na 500 primerkov, katerega cena znaša 17.200 evrov.

Rocco
foto: IWC

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button