NoviceUre

Glashütte Original PanoMaticCalendar

Premierna komplikacija letnega koledarja znotraj markantne linije PanoMatic.

Manufaktura iz nemške zvezne dežele Saške je razkrila petično komplikacijo letnega koledarja v modelu PanoMatic, s katero prihaja tudi popolnoma novi hišni mehanizem.

O načinih štetja dni z mehansko uro smo v zadnjem letu kar precej pisali, in če na hitro povzamemo, gre stvar nekako takole. Večina mehanizmov prikazuje datum s številko. Pogosto je številki (1-31) dodan še dan v tednu. Redkeje vidimo prikaz mesecev, še bolj unikaten pa je zapis aktualnega leta na številčnici. Za usklajenost prikaza skrbijo komplikacije in sicer je komplikacija ”tripple”, kompleten oziroma celoten koledar največkrat prisotna pri prikazu dneva in meseca. To pomeni, da je potrebno datum ”popraviti” na vsaka 2 meseca. Po drugi strani komplikacija ”perpetual calendar” ali večni koledar poskrbi, da vam datuma ne bo potrebno nastavljati tudi ob prestopnih letih. No, in vmesna komplikacija je ta, ki jo predstavlja Glashütte Original.

Zaplet ”annuall” calendar ali letni koledar so razvili leta 1996 pri Patek Phillipu, njegova posebnost pa je ta, da je potrebno datum nastaviti le enkrat letno, in sicer 1. marca. Posebnost novega mehanizma, ki ga je za model PanoMaticCalendar razvil proizvajalec Glashütte Original je ta, da na številčnici ne prikazuje opisnega dneva v tednu. Kakorkoli, avtomatski mehanizem kalibra 92-10 ali 92-09 (odvisno od materiala ohišja) se ponaša s 53 dragulji, rotorjem iz 21k zlata, antimagnetno ravnotežno vzmetjo ter 100-urno zalogo energije navitja.

PanoMaticCalendar bazira na znanem ohišju premera 42 mm ter višine 12,4 mm. Na voljo je v dveh materialih – 5N rdeče zlato ali 950 platina. Slednja izdaja se ponaša z delno skeletno številčnico, medtem ko zlatemu ohišju pripada srebrna opalina številčnica. Posebnost številčnice je prikaz mesecev, ki se nahaja v četrtini kroga med 3. in 6. uro. Aktualen mesec je poudarjen s kontrastno barvno podlogo.

Glashütte Original PanoMaticCalendar iz 5N rdečega zlata je del klasične ponudbe in stane 27.600 evrov. Na voljo je s klasično zaponko ali zložljivo zaponko, ki zaključuje usnjeni pašček v rjavi barvi z Nabuk vrhnjim zaključkom. Platinast PanoMaticCalendar je omejena izdaja na 150 kosov za katerega bo potrebno odšteti 40.400 evrov. Oba modela sta zdaj že na voljo v butikih ter pooblaščenih prodajalcih.

Rocco
foto: Glashütte Original

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button