TestiUre

Frederique Constant Highlife Automatic COSC

Statistika kaže, da se moški z vstopom v novo delovno razmerje najraje nagradijo s kakšnim prevoznim sredstvom ali modnimi dodatki, med katerimi izstopa zapestna ura.

Mogoče navada obeležitve življenjsko pomembnega dogodka z mehansko uro ni najbolj na zapestje pisana Slovencem, saj višino svojega mesečnega prihodka kaže(jo)mo z jeklenim konjičkom sredi dvorišča. Ampak časi se evidentno spreminjajo, in kaj kmalu zna tudi ”Janez” presenetiti znance, predvsem pa samega sebe.

Vstop v novo, nepoznano oziroma še ne raziskano področje je venomer težak. Naj si gre za avtomobile, tehniko ali ure. Kaj pravzaprav izbrati? Ali je sploh vredno aktivirati male sive celice, ali se raje držimo klasik nemške premium trojice na kolesih, ”jabolčnih telefonov”, Bondove ure … Moj nasvet je, da se v tematiko potopimo, kar se da najgloblje. Zakaj? Ja, zakaj pa ne. In če se sam ne bi rad toliko ”potapljal”, najverjetneje ne bi nikoli odkril, da ženevski Frederique Constant ponuja komplikacijo večnega koledarja za manj kot 10 tisočakov!

Nič nede, če še niste slišali za švicarsko manufakturo Frederique Constant, saj je bila ustanovljena leta 1977, in je tako ena najmlajših v tem poslu. V kratkem obdobju so lansirali impresivno število visokokakovostnih ur. Najbolj pompozna je bila izdaja linije Highlife, le dve leti po rojstvu znamke, ki je vključevala širok nabor različic in ohišje z integriranim paščkom. Ta edinstven, značilen dizajn si je prislužil velik ugled in le vprašanje časa je bilo, kdaj bo luč ugledal osveženi model.

Ta se je zgodil v letu 2020. Koncept je ostal enak, retro moderno ohišje s sistemom za menjavo paščkov, novi mehanizmi ter razpršen nabor kombinacij barv in materialov. V grobem linijo sestavljajo modeli Frederique Constant Highlife Perpetual Calendar Manufacture, Frederique Constant Highlife Automatic COSC in Frederique Constant Highlife Heart Beat. Na uredništvu smo v preizkus prejeli všečen časomer Frederique Constant Highlife Automatic COSC z rožnato pozlačenim kovinskim ohišjem ter sovpadajočima paščkoma v rjavi barvi.

Z gotovostjo pišem, da gre za zelo impozantno uro. Sodasto ohišje modela Highlife je izdelano iz nerjavečega jekla s čudovito prevleko iz rožnatega zlata. Premer ohišja znaša 41 mm, dolžina ”lug to lug” 45,4 mm ter debelina 12,65 mm. Dimenzijsko gledano je ura ustvarjena za širok spekter moških kupcev, s premeri zapestij od 15 cm pa vse tja do 20 cm. Toliko meri moje zapestje in ura na njem deluje zelo skladno. Še namig za dodaten razpon – če izberete kovinsko zapestnico, se razdalja ”lug to lug” poveča na 54 mm.

Na desni strani ohišja se nahaja nezaščitena krona s preprosto zasnovo povleka, zato je posledično vodotesna ”le” do 50 metrov, in ni najbolj primerna za plavanje. Safirno steklo je odporno na praske in premazano z antirefleksnim materialom spodaj in zgoraj, zato vidljivost na številčnico ni otežena pod različnimi koti svetlobe.

Slednje bi bila pravcata škoda, saj je številčnica ob vsej svoji preprostosti izredno lepo narejena, obenem pa ponuja zanimive detajle, vključno z gravurami poldnevnikov, ki ustvarijo podobo Sveta. Poznavalci urarskega sveta boste malo zakašljali, ampak roko na srce, to je tako, kot da bi nekoga označili, da je preveč podoben Bradu Pittu.

Skratka, k elegantnemu videzu pripomorejo tanki kazalci v imitaciji rožnatega zlata, ki se ujamejo z ohišjem. Minutni in urni kazalec imata za boljšo vidljivost nanesen luminiscenčni material, kakršen se nahaja tudi v indikatorjih ur. Dvojni indeks označuje položaj 12. ure, kar daje številčnici malo poudarka. Za piko na i se skrajnem robu številčnice minutna skala, ki jo sestavlja 60 drobnih belih črtic ter natisnjene arabske številke na vsakih petih minutah.

Ko obrnemo uro na ”trebuh”, se na hrbtni strani ohišja razkrijeta še dva pomembna elementa. Prvi je safirni kristal, ki omogoča vpogled na delovanje avtomatskega mehanizma. Kaliber FC-303 je res da malenkost spremenjeni velikoserijski ETA mehanizem, vendar se ponaša s COSC certifikatom o natančnem prikazovanju časa ali povedano z drugimi besedami, bo mehanizem v dnevu prehiteval za maksimalno 6 sekund oziroma zaostajal za dobre −4. Poleg tega ima solidnih 38 ur rezerve navitja.

Drugi element pa je najbolj opazna lastnost kolekcije Highlife – sistem menjave paščkov. Namesto tradicionalnih vzmeti, se ta integriran sistem z izjemno kratkimi nastavki tesno prilega zgornjemu in spodnjemu delu ohišja. Tako se ustvari lep prehod z ohišja za zapestnico oziroma pašček, res pa je, da je mogoče na ta način mogoče pripeti le tovarniške paščke. Na srečo je izbira paščkov v liniji Highlife precej široka, zato boste zagotovo našli primernega za svoj časomer.

In kako se pravzaprav obnese Frederique Constant Highlife Automatic COSC? Definitivno je ročna ura, ki se nemudoma spoprijatelji z zapestjem. Čeprav s svojo barvno kombinacijo izkazuje eleganten nastop, se ob menjavi tipa paščka, ura precej dobro prelevi iz pisarniškega v recimo priobalno, sproščeno okolje. Ima vse atribute, da bi jo lahko uvrstili med premium švicarske ure.

Suveren avtomatski mehanizem, safirni kristal spredaj in zadaj, sistem menjave paščkov, všečno številčnico ter vabljivo ime – Frederique Constant. Če bi sklepal samo po imenu, bi uri pripisal precej višjo ceno kot 1.995 evrov, kolikor se ceni preizkušena zapestna eleganca. Za nameček, pa z njo pride še zelo lepa embalaža, v kateri se nahaja tudi dodatni pašček za menjavo. V kolikor boste v kratkem menjali službo in uspešnost želeli proslaviti z nakupom športno-elegantne vsestranske zapestne ure, ne spreglejte ponudbe v paleti Highlife, o kateri si lahko več preberete na spletnem mestu proizvajalca tukaj.

Rocco
foto: caranduser.com

SPECIFIKACIJE – Frederique Constant Highlife Automatic COSC

Ohišje 41 mm premer; 12,65 mm višina, razdalja ”lug to lug” 45,4 mm, rožnato pozlačeno kovinsko ohišje – brušeno, polirano; 50 m vodotesnost
Številčnica Črni odtenek z vgraviranimi poldnevniki, ki ustvarijo podobo Zemlje, prikaz datuma ob 3. uri; rožnato prevlečeni kazalci ter indikatorji ur, napolnjeni z luminiscenčnim materialom
Mehanizem Avtomatski mehanizem Caliber FC-303; 28.800 alternanc na uro / 4 Hz; zaloga energije navitja znaša 38 ur
Pas Rjavi pašček iz telečjega usnja s sistemom za enostavno menjavo; dodatno priložen še gumiran pašček v rjavi barvi
Referenčna številka FC-303B4NH4
Cena 1.995 €

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button