NoviceUre

Dekoracija Reversa s Hokusaijevimi slapovi Amida

Slapovi japonskega umetnika kot prikaz mojstrstva manufakture Jaeger-LeCoultre.

V japonski umetnosti le malo imen odmeva tako kot Katsushika Hokusai. Ta mojster iz 19. stoletja je s svojimi kreacijami zelo dobro znan izven meja Japonske, saj je povzdignil tehniko ”woodblock” reliefnega tiska, pri kateri se uporablja izrezljane lesene bloke za vtiskanje motivov na tekstil ali papir.

Za Hokusaijevo najbolj znano in pogovorno tudi najboljše delo velja 8 lesenih grafik, ustvarjenih v letih 1833 in 1834, ki prikazujejo slapove japonskih pokrajin. V tej seriji se nahaja slap The Great Wave off Kanagawa, ter slapovi Amida, ki so postali izbrana tema Jaeger-LeCoultrejeve najnovejše kreacije Reverso Tribute.

Tokrat je miniaturna reprodukcija Hokusaijeve lesene grafike slapov Amida ročno nanesena na zlato stran ”reverzibilnega” ohišja z emajlom Grand Feu. Rezultat je poustvarjena umetnina, pomanjšana na eno desetino prvotne velikosti. Izdaja zaključuje trilogijo Reverso Tribute, posvečeno Hokusaiju, ki se je začela z izdajo The Great Wave off Kanagawa leta 2018 in slapom Kirifuri na gori Kurokami leta 2021.

Številčnica ure Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Enamel Hokusai ‘Amida Falls’ razkrije še več mojstrstva, saj je giljoširani vzorec Lozenge, ki mimogrede potrebuje 600 prehodov laka, prekrit s prosojnim zelenim emajlom Grand Feu. Številčnico dopolnjuje subtilna minutna skala v beli barvi, indeksi iz belega zlata ter urnimi in minutnimi kazalci v stilu Dauphine. Vse je znotraj značilnega pravokotnega ohišja iz belega zlata, z dimenzijami 45,5 mm x 27,4 mm in 9,73 mm. V osrčju se nahaja hišni kaliber 822/2, ki prikazuje samo ure in minute, tiktaka s hitrostjo 21.600 alternanc na uro in zagotavlja 42 ur rezerve moči, ko je popolnoma ročno navit.

Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Enamel Hokusai ‘Amida Falls’ je opremljen s paščkom iz črnega aligatorjevega usnja z zaponko iz belega zlata. Zapestna ura bo na voljo v ekskluzivni izdaji 10 primerkov, ki bodo na voljo ”zgolj” v deželi vzhajajočega sonca.

Rocco
foto: JLC

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button