TestiUre

Alpina Startimer Heritage Automatic Limited Edition  

Letenje že od nekdaj v človeku zbuja hrepenenje po doseganju prostranstva širnega neba. Skozi tok časa, so posamezni akterji različno spoprijemali z letenjem, nekateri bolj, spet drugi manj uspešno. Ikarian je izkusil vso njegovo temačnost, medtem ko sta brata Wright s svojim podvigom zaslužna za premiero celovečerca Top Gun: Maverick.

Če si še filma niste ogledali, ga priporočam, sploh če vas vsaj malo zanima področje letalstva, ali pa samo nadaljevanje zgodbe iz leta 1986 oziroma vihtenje krmila Toma Cruisa. Poleg ljubiteljev akcije, mogočnih strojev in brhkih deklet, pa za trenutek na svoj račun med filmom pridejo(mo) tudi navdušenci nad časomeri. Marketinško dominacijo je izvedla znamka iz skrajnega severo-vzhoda Švice, ki je že sodelovala (sicer takrat bolj diskretno) v prvem, ali bolje rečenem originalnem filmu Top Gun.

Časomer, ki je inspiracija istoimenskega ”block-busterja”, smo že preizkusili na uredništvu, vendar zdi se, da je celotna zgodba pogojena z marketingom in franšizno ekskluzivnostjo, pa čeprav gre zgolj za dodatek rdečega napisa na številčnici. Odšteti petmestno številko za preprost pilotski časomer je malce absurdno, saj za nameček niti ni nastopal v filmu, kot je to denimo precej bolj avtentično v filmih britanskega tajnega agenta. Ampak, kot že večkrat zapisano, zapestne ure nosijo zgodbe in častijo atribute, ki navadno niso v korelaciji s številko zapisano na belem papirju.

Pilotske ure so zagotovo eden bolj popularnih stilov, poleg seveda potapljaških ur na kovinskih zapestnicah, katere postopoma izpodrivajo gumirani paščki. No, pri s tujko poimenovanih ”flieger” urah se zaenkrat še ne odrekamo ”ledrasti” klasiki. In tudi prav je tako. Res pa je, da je zaradi tega ura bolj nosljiva od jeseni do pomladi. Široka popularnost posledično pomeni, da si marsikdo pilotsko uro umisli kot svojo prvo ”ta pravo” uro. Vstop v svet resnega moškega nakita. Kje začeti?

Preprosto. Pri urah, ki letijo pod radarjem. Žargonsko to pomeni znamke, ki (še) nimajo tistega premium doplačila, kateri se v podjetje prikrade z nekakšnih statusom. Opisu primerni znamki sta denimo Stowa in Alpina. Obe podjetji reproducirata kvalitetne časomere, ki jih navdihuje preteklost, s to razliko, da Alpina v zgodbo doda kanček modernega dizajna in prihaja iz Ženeve, kar je zagotovo ključnega pomena med pogovorom z urarskim fanatikom.

V času premiere filma Top Gun: Maverick smo na preizkusu imeli Alpinin pilotski časomer iz linije Startimer, natančneje model Heritage Automatic Limited Edition. Zadnji dve besedi pomenita dvoje. To, da gre za posebno modro izdajo in da jo bo na zapestju nosilo zgolj 288 oseb. Kako? In koliko potem stane?

Preden se podamo k ceni in zaključni misli, zaobidimo uro in prelistajmo specifikacije. Slednje so zelo konkurenčne. Avtomatski mehanizem, ki sicer temelji na popularnem velikoserijskem mehanizmu, nudi do 38-ur energije navitja. Kar izstopa je dejstvo, da ima hišno ukrojen rotor z logotipom, ki je za nameček tudi viden skozi spodnji kristal. No, do tega pogleda se prebijemo tako, da aktiviramo gumb na robu kovinskega ohišja ob 4. uri, s katerim se sprosti zatič kovinskega pokrova hrbtne strani. Anglisti takšen tip ohišja imenujejo ”hunter case”, kar je še ena značilnost pilotskih ur.

Preprost, a hkrati dovolj samosvoj je moder pašček iz telečjega usnja, ki mehko zaobjame zapestje, medtem ko je kovinska zaponka z gravuro logotipa podjetja zasnovana tako, da nudi še dodatno varnost pred snetjem paščka. Čeprav le-ta ne ponuja trendnega sistema za hitro menjavo, se ga vseeno da zamenjati, le malce več časa vam bo vzel takšen podvig – sklepam, da bi se uri dobro podal rjav pašček, kakršen je pri Alpini v ponudbi pri standardnem modelu s črno številčnico.

Sicer pa, ali veste po čem se prepozna pilotsko uro? Največkrat je to trikotnik na mestu 12. ure. Potem si sledijo še tipične arabske številke v zaporedju od 1-12 ali 05-55. Pogosto se na številčnici pojavi tudi kakšen rdeč ”pointer” detajl, ekskluzivno v obliki letala, ali pa navijalna krona v obliki čebule. Slednja je sila dominantna na modelu Startimer Heritage Automatic Limited Edition. Z njo se upravlja čas, datum in navijanje mehanizma. A z markantnostjo najbolj izstopa modra številčnica, ki je med večtedensko nošnjo požela številne poglede in pohvale. Vsebuje vse omenjene atribute ”flieger” ur, ki jih še dodatno začini z arabskimi indikatorji ur v vintage bež barvi. Svoje pristavijo še enako obarvani kazalci ter sekundni kazalec z rdečim trikotnikom, zaščitnim znakom blagovne znamke Alpina.

Ob 3. uri se nahaja prikazno okence s funkcijo datuma, sredino dopolnjuje 24-urna skala, dočim pa se robu številčnice prilega 60-minutna skala. Končna obdelava številčnice je odlična, o čemer se lahko prepričate v galeriji, s super makro posnetki. V bistvu celotna podoba ura deluje sorazmerno in skladno.

S širino paščka 20 mm in 44 mm premerom kovinskega ohišja s poliranimi in brušenimi detajli, je primerna za zapestja z več kot 16 centimetri obsega. Moje oziroma to na fotografijah meri med 19 in 20 cm, toliko, da imate občutek. Ušesa se lepo raztezajo vzdolž zapestja in segajo 53 mm od enega do drugega konca. Če boste odmerjali prostor za uro na vašem zapestju vsekakor priporočam, da poleg premera upoštevate tudi dolžino samega časomera.

In še preden vzamete iz predala kljunasto merilo naj zaključim, da je Alpini uspelo izdelali časomer, ki se kosa tudi s petkrat dražjimi (ne)konkurenti. Že res, da se Startimer ni pojavil na velikem platnu in da ni bil med prvimi v našem univerzumu. Drži pa, da znamka obstaja že od leta 1883, je izkusila različna obdobja poslovanja, zna snovati lastne mehanizme in daje močan poudarek na kvaliteti. Alpina Startimer Heritage Automatic Limited Edition je zapestna ura z zgodbo in všečnimi pilotskimi atributi, ki kljub omejenemu številu in dostopni ceni 1.295 evrov, leti pod radarjem vročeglavih urarskih fanatikov.

Rocco
foto: caranduser.com

SPECIFIKACIJE – Alpina Startimer Heritage Automatic Limited Edition

Ohišje 44 mm premer; 11,5 mm višina, razdalja ”lug to lug” 53 mm, 3-delno brušeno in polirano kovinsko ohišje; safirni kristal odporen proti praskam; krona v obliki čebule; 30 m vodotesnost
Številčnica Modra podlaga, bež indikatorji ur, minutna skala in 24-urna skala; zelena luminiscenca kazalcev, arabskih številk in trikotnega indikatorja ob 12. uri; datumsko okno ob 3. uri
Mehanizem Avtomatski mehanizem, kaliber AL-525; 28.800 alternanc na uro; 26 draguljev; zaloga energije navitja znaša 38 ur
Pas Moder pašček iz telečjega usnja ter kovinsko zaponko; širina 20 mm
Referenčna številka AL-525NBG4SH6
Cena 1.295 €

Povezani članki

En komentar

  1. Lepa ura za solidno ceno. Kr ne morem se načuditi, da podobni primeri bolj znanih znamk štartajo pri 5 ali 6 jurjih evrov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button