AvtomobiliTesti

Toyota RAV4 Hybrid 4WD e-CVT Premium

Nasvidenje resna brezpotja in dizelski pogon

Japonci so se očitno za dlje časa zaprli v najvišje pisarne Toyota Cityja in skovali načrt, kako po Ameriki prevzeti še avtomobilski svet na Starem kontinentu, kajti vsak nov model, ki zapelje v Toyotine salone, je popolnoma prenovljen (skoraj prerojen).

Namesto povprečja izžareva samosvoj karakter in kar je najbolj pomembno obrača glave in dviguje zanimanje kupcev, ki še do nedavnega ne bi ozrli s pogledom nič kar ni germansko-romanskega porekla. In nič drugače ni pri novi, že peti generaciji Toyote RAV4, ki se je iz kompaktnega terenca prelevila v popolnoma urbanega SUV-ja s poudarkom na udobju in doživetju v vožnji. Toyota in doživetje v vožnji? Da, stvari se obračajo …


Začnimo pri obliki, ki je napredovala po »preizkušenem receptu«, saj je novi RAV4 pravi SUV z izraženim dinamičnim (robustnim) videzom, ki temelji na Toyotini platformi TNGA (Toyota New Global Architecture). Namesto nekoč terenske je sedaj v ospredju povsem urbana podoba, ki nagovarja drugačen krog kupcev. Takšen, v katerem vozniki več stavijo na sodoben mestni voz kot na občasnega »off road« partnerja.

Saj ne, da novi RAV4 ne pride dovolj daleč, vendar je pohodne zamenjal za mestne čevlje dimenzij 18 palcev. V primeru doplačila najvišjega paketa Premium, kot ga je imel testni primerek, je elegantnih dodatkov s kromano vrhnjo plastjo kar nekaj. Nasploh se zdi, da RAV4 deluje še bolj dominantno in prav nič plaho, saj tako izrazitega oblikovnega sloga Japonci še niso predstavili.


Majhna revolucija je sledila tudi ob pregledu motorne palete. Tam so napredni inženirji iz dežele vzhajajočega sonca dizelskemu pogonu enostavno zaprli vrata in skozi sito spustili le bencinske agregate. Pravzaprav le dva. Prvi in samostojni je dvolitrski VVT-iE s 175 KM, medtem ko smo v testni različici gostili hibrida po imenu Dynamic Force. Tega tvori 2,5-litrski atmosferski agregat v simbiozi z električnim pogonom in skupno sistemsko zmogljivostjo kar 222 KM. To velja za modele s pametnim štirikolesnim pogonom, v primeru izbire pogona le na sprednji kolesni par pa boste prikrajšani za štiri »konjiče«.

Računalnik, ki krmili štirikolesni pogon »Hybrid AWD-i« in e-CVT brezstopenjski samodejni menjalnik je zares učinkovit, saj se glede na izbran slog vožnje (Eco, Normal, Sport in Trail) spremembe izza volana dobro občutijo. Torej, ali se želite skoraj neslišno sprehajati po mestu ali pa, ko razmere to dovoljujejo, na plano zvabiti vso bencinsko-električno konjenico in pospeševati s polno močjo, izbran ustrezni vozni način poskrbi, da je to opravljeno »kot se šika«.

Kaj pa poraba? Večna polemika pri samopolnilnih hibridih, ki svojo navadno manjšo baterijo polnijo na račun zavorne energije in delovanja agregata. Testni RAV4 je v povprečju zahteval 6,8 litra oktanskega napoja, kar je glede na maso in zmogljivost precej ugodno in prekosi »dizelsko« konkurenco v segmentu. Vsekakor pa je poraba močno odvisna od sloga vožnje. Nižja je pričakovano v urbanih središčih in med prometnimi konicami, ko se »plazite« po mestnih vpadnicah, medtem ko je avtocesta vsekakor kriva za povišano »žejo« pogona in jo v povprečju postavi višje od osmih litrov. Na tem mestu velja pograjati še tisto nadležno tuljenje agregata, ko je zahteva po odzivu pogona odločnejša, vseeno pa so uspeli ta moteč faktor kar dobro pridušiti in ni več na »sporedu« o vsakokratnem speljevanju.

Morda tudi zaradi odlične zvočne izolacije, ki vas v primeru »električnega jadranja« popelje v svet štirikolesne tišine. Namesto vibracij in hrupa si lahko oddahnete v tišini in miru. Ambient novega RAV4 je zasnovan za udobje s poudarkom na podrobnostih.

Kje začeti pri naštevanju polne omare dodatne opreme? Morda pri usnjenem oblazinjenju in nadalje pri ogrevanih ter hlajenih in hkrati električno pomičnih sprednjih sedežih, panoramski pomični strehi, JBL ozvočenju in »pušeljcu« elektronskih asistentov, ki budno spremljajo vsak vaš meter na cesti. Tudi med parkiranjem, kjer so vam v pomoč kar štiri kamere. Slednje se vklopijo vedno, kadar hitrost vozila znaša manj kot 10 km/h.

Ko si vse zgoraj navedeno zaželite je jasno, da takšna tehnologija ni poceni. Zato tudi najbolj oborožen in dinamičen RAV4 ni, saj je cena testnega vozila znašala skoraj 48 tisočakov. Cena velja brez upoštevanega eko popusta, ki vam ga država doda v primeru nakupa hibridnega vozila.

Fotrov kotiček

Takšni preobrazbi videza in izboljšanja udobja za volanom, ki ju doživljajo Toyotini modeli, nismo priča pogosto. Zato se brez večjih pomislekov zdi, da so se Japonci pripravili na ofenzivo za evropskimi kupci.

Lepo zavit »štirikolesni paket« z najsodobnejšo tehnologijo vam nudijo po konkurenčni ceni. Bi se morali vodilni evropskih koncernov praskati po glavi? Nedvomno! Kaj šele, ko k nam zapelje še RAV4 kot priključni hibrid s 300 »konji« in 60 kilometri avtonomije?

HVALIMO
+ Videz. Robat in dinamičen, narejen za sodobne voznike.
+ Poraba. V primeru predvidevanja in upoštevanja splošnih pravil varčne vožnje ter »mehke« noge bo zares nizka.
+ Občutek za volanom. Bistveno boljši kot pri predhodniku, vseeno pa je nagibanja karoserije še kar nekaj.
+ Delovanje štirikolesnega pogona je zares dobro in omogoča vožnjo tudi po terenu, katerega bi se zaradi velikih platišč raje izogibali.
+ Posebno mesto si zaslužita vrtljivi stikali obdani v gumo. Kljub »zastarelemu« izgledu sta se izkazali za odlični, sploh v dežju, ko mokri vstopite v vozilo.

GRAJAMO
– Navigacija bi lahko bila ličnejša.
– Poraba goriva je močno odvisna od prometne dinamike in ob odločnejših voznikih ne bo nizka.
– Morda bi lahko tudi v RAV4 namestili menjalnik s funkcijo »brake«.

Tehnične karakteristike

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.600 / 1.855 / 1.685
Medosna razdalja (mm) 2.690
Prostornina prtljažnika (l) 580
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.713 / 2.135
Agregat Bencinski, 4-valjni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 2.487
Največja moč pri vrt./min. 163 kW (212 KM) med 3.600 in 5.200
Največji navor pri vrt./min. 221 Nm med 3.600 in 5.200
Največja hitrost (km/h) 180
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 8,1
Posoda za gorivo (l) 55
Poraba po EU normah (l/100 km) 4,5 / 4,6 / 4,4
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,8
Emisije CO2 (g/km) 105 – 128
Cena osnovnega modela (v EUR) 45.600
Cena testnega modela (v EUR) 47.900
Uvoznik Toyota Adria d.o.o.
Spletna stran www.toyota.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button